900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na protestih proti Lukašenku več kot 250 aretacij

Deli na:
Na protestih proti Lukašenku več kot 250 aretacij

Aretacije protestnikov v Minsku. - Foto: Reuters

Na protestih, ki so v sredo potekali po prisegi Aleksandra Lukašenka za nov mandat na čelu Belorusije, je bilo po vsej državi prijetih 259 ljudi, je danes v Minsku sporočila organizacija za človekove pravice Vesna.

Na tisoče ljudi se je v sredo zvečer in ponoči odpravilo na ulice, da bi protestirali proti prisegi Lukašenka, ki se je v sredo odvila brez vnaprejšnje najave. Oblasti so aretacije sodelujočih izvajale tako v prestolnici kot tudi v mestih Grodna, Gomel, Borisov in drugod.

Zamaskirani uniformiranci so proti protestnikom posredovali tudi z vodnimi topovi. Nekateri naj bi bili pri tem poškodovani, zanje pa so poskrbeli drugi protestniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na navedbe nekaterih prisotnih je bilo sicer v Minsku slišati tudi strele, varnostne sile pa naj bi uporabile tudi solzivec. Oblasti to zanikajo in po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta zatrjujejo, da imajo razmere pod nadzorom.

Dolgoletni voditelj Belorusije Lukašenko je v sredo na slovesnosti, ki ni bila vnaprej napovedana, v Minsku prisegel za šesti mandat. Po navedbah volilne komisije je na volitvah 9. avgusta prejel več kot 80 odstotkov odstotkov glasov, opozicija pa trdi, da so bili izidi prirejeni

Lukašenka kot predsednika ne priznava niti Evropska unija, ki meni, da je bila njegova prisega brez vsakršne demokratične legitimnosti. Za nelegitimno je prisego označila tudi opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska.

Gibanje za demokracijo v državi na protestih, ki potekajo vse od volitev, zahteva izpustitev priprtih in nove volitve. Lukašenko, ki državo s trdo roko vodi že 26 let, po drugi strani zavrača kakršenkoli dialog z gibanjem.