Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Narkokarteli in teroristi so prali denar v britanski banki HSBC

Deli na:
Narkokarteli in teroristi so prali denar v britanski banki HSBC

Foto: Arhiv Reporterja

Šibak nadzor v največji evropski banki, britanski HSBC, je mehiškim mamilarskim kartelom omogočil obsežno pranje denarja - prek ameriških operacij banke so oprali milijarde dolarjev, je ugotovila preiskava ameriškega senata. Ameriški regulatorji naj bi bili seznanjeni s šibkim nadzornim sistemom banke, a niso ustrezno ukrepali.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij so ameriški senatorji HSBC obtožili, da je vrata finančnega sistema odprla teroristom, preprodajalcem drog in pralcem denarja.

"V času mednarodnega terorizma, zlorabe drog na naših ulicah in organiziranega kriminala je zaustavitev pretoka denarja, ki podpira te zločine, nacionalno-varnostna prioriteta," je dejal senator Carl Levin.

"HSBC je svojo ameriško banko uporabila kot pot do ameriškega finančnega sistema za nekatere svoje podružnice po svetu, s čimer je želela svojim komitentom zagotoviti storitve v dolarjih. A pri tem ameriškim bančnim pravilom ni posvečala veliko pozornosti," je dodal.

Po njegovih besedah bi se morali v primeru, da mednarodna banka ne bo vzpostavila nadzora nad podružnicami in ustavila nezakonitega denarja, s premislekom o spremembi pravil, ki zdaj omogočajo izrabo ameriških bank, v zadevo vključiti drugi regulatorni organi.

Afera je že odnesla enega od vodilnih pri HSBC. Na zaslišanju pred člani pododbora za preiskave pri senatnem odboru za domovinsko varnost je svoj odstop napovedal glavni direktor za regulatorno skladnost David Bagley.



Ta je priznal, da je delovanje bank na obsežnem področju zatajilo in da ni izpolnilo niti lastnih pričakovanj banke niti pričakovanj regulatorjev. Ob tem je napovedal, da bo v okviru reorganizacije pri oddelku za skladnost, katerega naloga je zagotavljati spoštovanje obsežne zakonske regulative na vseh območjih delovanja banke, odstopil z mesta glavnega direktorja za to področje. Ni pa dejal, ali zapušča tudi banko.

Iz HSBC so sporočili, da so oblikovali novo strukturo za svoje svetovne operacije, s katero naj bi bilo lažje upravljati. Poudarili so še, da so podvojili proračun za zagotavljanje upoštevanja pravil, povezanih s preprečevanjem pranja denarja.

"V preteklosti nam včasih ni uspelo zagotoviti standardov, ki so jih pričakovali regulatorji in potrošniki," so priznali in se zavezali, da bodo to popravili.

"Opravičili se bomo, popravili te napake, odgovarjali za naša dejanja in se zavezali, da popravimo, kar je šlo narobe," so napovedali.

Do razkritja napak HSBC je prišlo ravno v času, ko je bančni sektor pod velikim pritiskom zaradi manipuliranja z obrestnimi merami in lahkomiselnih poslov, ki so leta 2008 pripeljali do izbruha svetovne finančne in gospodarske krize.