državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Namesto spolovil so v turških učbenikih račke

Deli na:
Namesto spolovil so v turških učbenikih račke

Foto: Reuters

V novi izdaji standardnih turških šolskih učbenikov za biologijo so odstranili slike človeških spolovil in jih zamenjali s slikami puhastih račk, ljubkih polarnih medvedov in matere z novorojenčkom. Spremembe so že sprožile kritike, da želi islamistično nagnjena turška vlada promovirati pretirano konservativne vrednote.

Sheme, ki so v poglavju učbenika za šesti razred osnovne šole o razmnoževanju, rasti in razvoju živih bitij prikazovale notranje delovanje penisa in vagine, so tako zamenjale slike ljubkih živali, piše turški časnik Hurriyet. Poleg tega so iz učbenikov letos umaknili tudi besede, kot so dojke in devištvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Islamistično nagnjeno vlado predsednika Recepa Tayyipa Erdogana že dolgo časa kritiki obtožujejo, da želi vsiljevati verske norme sicer pretežno muslimanski, a uradno sekularni turški družbi, prav tako pa naj bi poskušala islamizirati izobraževalni sistem.

Profesor biologije Ahmet Zehir s turške univerze Marmara je zatrdil, da tovrstna cenzura pri poučevanju biologije otrokom povzroči več škode kot koristi. "Zakaj so odstranili te slike? Otroci jih že sami vidijo v realnem svetu. O nasprotnem spolu bi se morali učiti iz pravega vira oziroma učbenikov," meni Zehir.