Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najvplivnejši Hrvat je Ivica Todorić, šele nato pridejo na vrsto politiki

Deli na:
Najvplivnejši Hrvat je Ivica Todorić, šele nato pridejo na vrsto politiki

Foto: Arhiv Reporterja

Lastnik koncerna Agrokor je na vrhu lestvice 100 najvplivnejših oseb na Hrvaškem, ki jo je sestavil Večernji list. Sledita predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović in predsednik največje opozicijske stranke Zoran Milanović (SDP). Med prvo dvajseterico je tudi lastnik družbe Orbico in slovenski častni konzul v Splitu Branko Roglić.

Uredništvo časnika ni imelo nobenih dvomov, da je Todorić po padcu hrvaške vlade najvplivnejša oseba v državi. Lani je bil pred Todorićem takratni premier Milanović, ki bo močno vplival na sestavo parlamenta na rezultat predčasnih parlamentarnih volitvah, predvidenih za september.

Pred Milanovića se je uvrstila Grabar-Kitarovićeva, ki sicer nima velikih pooblastil, a je uvrščena na visoko drugo mesto zaradi spleta okoliščin, so pojasnili. Določila bo datum parlamentarnih volitev, vodila bo povolilna posvetovanja in določila mandatarja za sestavo prihodnje hrvaške vlade.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Tihomir Orešković je na 81. mestu, ker nima velike moči, a si bo s položaja, na katerem bo verjetno do oktobra, lahko kaj izboril za svojo politično prihodnost na Hrvaškem, opaža časnik.

Po Grabar-Kitarovićevi in Milanoviću sledijo večinski delničar Adris Grupe Ante Vlahović, predsednik uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić in predsednik uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka.

Na sedmem mestu je podpredsednik HDZ Milijan Brkić, za njim pa šef Mosta neodvisnih list Božo Petrov. Sledi večinski lastnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi, v prvi deseterici pa je tudi zagrebški župan Milan Bandić, ki je že napovedal, da bo kandidiral za premierja.

Med prvo dvajseterico na lestvici Večernjega lista so tudi guverner hrvaške centralne banke (HNB) Boris Vujčić, glavni državni tožilec Dinko Cvitan, šef varnostno-obveščevalne službe (SOA) Daniel Markić in zagrebški kardinal nadškof Josip Bozanić kot tudi najvplivnejši mož hrvaškega nogometa Zdravko Mamić. Na 20. mestu je lastnik Orbica in častni konzul Slovenije v Splitu Roglić.

Na seznamu ni dosedanjega predsednika HDZ Tomislava Karamarka, za katerega zagrebški časnik trdi, da je izgubil vzvode moči. Po 50. mestu so na seznamu trije člani HDZ, evropski poslanec Andrej Plenković ter ministra, ki opravljate tekoče posle na ministrstvu za regionalni razvoj in sklade EU oziroma kulturo, Tomislav Tolušić in Zlatko Hasanbegović.

Plenković že nabira podpise za kandidaturo za novega predsednika HDZ, Tolušić pa kljub podpori dela stranke po vsem sodeč ne bo tekmoval 17. julija na volitvah za predsednika HDZ. Hasanbegović, ki je postal ikona skrajnje desnice in ima veliko podporo znotraj HDZ, pa se še ni odločil, ali bo kandidiral.

Gre za vrednostno nevtralni seznam, na katerem so tisti, ki po mnenju uredništva najbolj vplivajo na življenja ljudi na Hrvaškem, pozitivno ali negativno, poudarja Večernji list.

"Ravno te dni smo videli, da je moč tudi dinamična kategorija. Denimo Luke Modrića lani ni bilo na seznamu, a je zaradi evropskega nogometnega prvenstva v Franciji na simbolni ravni vplival na obnašanje ne le otrok, temveč tudi odraslih," so sklenili. Modrić je pristal na 99. mestu, pred "kraljem hrvaške zabavne glasbe" Tončijem Huljićem.