zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Naj se peljem v službo s kočijo,« hrvaški minister brani najem dragega avtomobila

Deli na:
»Naj se peljem v službo s kočijo,« hrvaški minister brani najem dragega avtomobila

Hrvaška država bo v naslednjih mesecih prek operativnega lizinga najela 1581 novih vozil, za kar bo v naslednjih petih letih iz proračuna plačala dobrih 271 milijonov kun (35,5 milijona evrov). Prenova državnega voznega parka je razburila javnost, predvsem zaradi novih dragocenih avtomobilov za ministre v času krize.

"Kaj bi pa radi, naj se peljem v službo s kočijo," je odgovoril v nedeljo minister za znanost, izobraževanje in šport Željko Jovanović, ko so ga novinarji vprašali, ali mu ni nerodno, da se bo kmalu peljal z novim avtomobilom znamke audi A6, ki je vreden dobrih 640.000 kun (83.600 evrov), medtem ko ni dovolj denarja za različna nadomestila za učitelje in profesorje.

Jovanović je pojasnil, da ni osebno izbiral avtomobila, temveč da je šlo za javni razpis državnega urada za javna naročila.

Večina hrvaških ministrov bo tako kot Jovanović dobila nove audije. Na Hrvaškem so mnogi opozorili, da bi država lahko najela vsaj cenejše različice omenjenih avtomobilov, glede na to, da vlada pripravlja rebalans proračuna zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja ter zateguje pas državljanom, da bi zakrpala slabo milijardo evrov veliko proračunsko luknjo.



Tudi vlada se je v nedeljo oglasila s sporočilom za javnost, v katerem so poudarili, da je bil javni razpis za 1581 novih avtomobilov, med katerimi je 253 kombijev, objavljen marca lani.

Poudarjajo, da gre za prenovo obstoječega voznega parka, kot tudi za potrebe novih vladnih uradov, kot je državni urad za Hrvate v tujini. Dodali so, da so avtomobili, ki so namenjeni državnim uradnikom, za razred nižji kot so bila prejšnja vozila.

Večina avtomobilov ali dobrih 1000 je namenjenih ministrstvu za notranje zadeve, več kot 200 pa bosta dobila ministrstvi za pravosodje in finance. Tudi različnim inšpekcijam in socialnem delu bo na voljo več deset novih avtomobilov. Med drugim bosta devet novih vozil dobila tudi urad za splošne zadeve sabora in vlade, tako kot tudi državni hidrometeorološki zavod.