zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Chuck Hagel prevzel krmilo Pentagona

Deli na:
Chuck Hagel prevzel krmilo Pentagona

Foto: Reuters

Nekdanji republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel je danes prisegel za položaj novega obrambnega ministra ZDA, na katerem je nasledil Leona Panetto. Hagel je uslužbencem Pentagona zagotovil, da se bo boril zanje, kar bo moral dokazati že v naslednjih 48 urah, saj 1. marca grozijo avtomatični proračunski varčevalni ukrepi.

66-letni Hagel je prvi vietnamski veteran na čelu ameriškega ministrstva za obrambo, pot do politične zmage pa je bila težavna.

Za razliko od vojne v Vietnamu je bil Hagel tokrat izpostavljen nevarnosti prijateljskega ognja, saj je po skoraj dveh tednih blokade v torek proti njemu glasovalo 41 republikanskih senatorjev, ki so v procesu potrditve nominacije na njegov račun izrekli vrsto očitkov.

Med drugim se je otepal obtožb, da je preveč privržen Iranu in premalo Izraelu ter da želi jedrsko razorožitev ZDA. A nekdanji strankarski kolegi so ga pravzaprav skušali vnaprej razorožiti, da jih ne bi bilo mogoče povezati s prihajajočimi varčevalnimi ukrepi.

Četudi se bodo republikanci in demokrati do petka dogovorili, da varčevalni ukrepi ne bodo stopili v veljavo, vsaj ne v takšnem obsegu, kot grozi sedaj, pa bo porabo treba krčiti tudi v Pentagonu.

Hagel je na zasebni slovesnosti uslužbencem Pentagona zagotovil, da jih ne bo pustil na cedilu. Zagotovil je tudi, da bo utrjeval vojaška zavezništva ZDA po svetu in sodeloval z zavezniki.

Tiskovni predstavnik Pentagona George Little pa je povedal, da se je Hagel že lotil dela in po dolgem procesu potrditve nominacije gleda v prihodnost.