Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na vzhodu Ukrajine danes začetek prekinitve ognja

Deli na:
Na vzhodu Ukrajine danes začetek prekinitve ognja

Foto: Reuters

Na vzhodu Ukrajine se bo z današnjim "dnevom artilerijskega molka" začela prekinitev ognja, ki temelji še na septembrskem dogovoru iz Minska. Obenem naj bi danes v Minsku potekal nov krog mirovnih pogajanj za vzhod Ukrajine, a je datum za proruske separatiste prezgoden, zato so v zameno predlagali srečanje vseh strani 12. decembra.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je minulo soboto oznanil, da bo 9. decembra dan molka, zatem pa bosta imeli obe strani 30 dni časa, da umakneta vso težko orožje iz demilitariziranega območja, kot to določa dogovor, sklenjen 5. septembra v beloruski prestolnici Minsk.

Ta dogovor so v Minsku sklenili na pogajanjih kontaktne skupine za Ukrajino, v kateri sodelujejo pogajalci Ovseja ter predstavniki ruskega in ukrajinskega predsednika ter proruskih separatistov.

Pogajalski vodja separatistov Denis Pušilin je kot možen datum srečanja predlagal 12. december, saj je treba do takrat uskladiti dnevni red tem pogovorov.

Po podatkih Združenih narodov je v osem mesecev trajajočih nemirih na vzhodu Ukrajine umrlo več kot 4300 ljudi. A število ubitih upornikov ni bilo nikoli javno razkrito, zato analitiki verjamejo, da je dejansko število žrtev veliko večje, navaja francoska tiskovna agencija AFP.