nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kijev: Referendum je "kriminalna farsa" s podporo Kremlja

Deli na:
Kijev: Referendum je "kriminalna farsa" s podporo Kremlja

Foto: Reuters

Referendum o neodvisnosti od Ukrajine, ki ga v regijah Doneck in Lugansk danes na vzhodu države izvajajo proruski separatisti, je "kriminalna farsa," ki jo podpira Kremelj, so danes sporočile oblasti v Kijevu. Medtem iz regije Lugansk poročajo, da so ukrajinske sile napadle proruske oborožence.

"Organizatorji te kriminalne farse kršijo ukrajinsko ustavo in zakonodajo. Referendum, ki ga je navdihnil, organiziral in financiral Kremelj, nima nobene pravne vrednosti in tudi ne bo imel pravnih posledic za ozemeljsko celovitost Ukrajine," je danes v sporočilu zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Kijevske oblasti Rusiji očitajo finančno in tudi vojaško podporo proruskim aktivistom na vzhodu države, prav tako pa naj bi pri separatističnih težnjah sodelovalo rusko vojaško osebje.

Nemški Bild am Sonntag pa poroča, da naj bi v mestu Lugansk delovali tudi dobro izurjeni ameriški plačanci. Ti naj bi za ukrajinsko vlado izvajali gverilske akcije. "Na strani ukrajinske vojske in policije deluje 400 borcev ameriškega zasebnega varnostnega podjetja Academi," piše Bild am Sonntag in dodaja, da ameriški plačanci delujejo tudi v Slavjansku.

Academi se je prej imenoval Blackwater, ustanovili pa so ga nekdanji elitni ameriški vojaki. Gre za zloglasno podjetje, katerega plačanci so se na strani ZDA borili že v Iraku in Afganistanu. V iraški vojni naj bi bili po dokumentih Wikileaksa vpleteni v mučenja in umore civilistov.

Bild am Sonntag se pri poročanju sklicuje na podatke nemške obveščevalne službe BND, ki naj bi informacije prejela od ameriških agencij. Te pa naj bi prestregle komunikacijo med bazama ruske vojske.

Iz mesta Novoajdar v regiji Lugansk medtem danes prihajajo poročila o napadu ukrajinskih sil na proruske aktiviste. Vojaške enote naj bi s težko vojaško opremo prodirale proti mestu, so za rusko tiskovno agencijo Interfax zatrdili tamkajšnji separatisti. Dodajajo še, da naj bi vojska v nekaterih okrožjih volivce odvračala od udeležbe na referendumu. Neodvisnih poročil o incidentih še ni.

Iz mesta Krasni Liman v regiji Doneck prav tako poročajo, da so ukrajinske sile poskušale ovirati izvedbo referenduma. Član tamkajšnjega volilnega odbora Sergej Tretjakov je po poročanju ruske tiskovne agencija Itar Tass povedal, da so se ukrajinske sile morale umakniti po spopadih s proruskimi aktivisti, dodal pa je, da je bilo več ljudi ranjenih.