Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na ulicah Minska na tisoče protestnikov, a Lukašenko je po tihem prisegel za še šesti predsedniški mandat

Deli na:
Na ulicah Minska na tisoče protestnikov, a Lukašenko je po tihem prisegel za še šesti predsedniški mandat

Aleksander Lukašenko Belorusiji vlada že 26 let in z oblasti ga ne bodo odnesle volitve. - Foto: Reuters

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je včeraj prisegel za šesti zaporedni mandat na čelu Belorusije, poročajo tamkajšnji državni mediji. Slovesnost, na kateri je prisegel, ni bila vnaprej napovedana.

Beloruska tiskovna agencija Belta je poročala, da je Lukašenko prisegel v beloruskem jeziku z desno roko na ustavi. Fotografije z dogodka ni objavila.

Po navedbah tiskovne agencije je bilo na slovesnost v palači neodvisnosti v Minsku povabljenih več sto ljudi. Dogodek ni bil vnaprej napovedan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na slovesnosti je pred približno sto gosti dejal, da je poskus revolucije v državi propadel. "To je naša skupna zmaga," je dejal. "Nismo le izvolili predsednika države. Ubranili smo svoje vrednote, svoje mirno življenje, suverenost in neodvisnost," je povedal.

"Moč beloruske vlade izhaja iz dejstva, da niti v najtežjih časih ni opustila svoje politike socialno usmerjene države," je še dejal Lukašenko na slovesnosti. "Podpora upokojencem, velikim družinam, socialno ranljivim slojem družbe bo ostala načelo beloruske usmeritve v vseh okoliščinah," je dodal na slovesnosti, ob robu katere so znova potekali protesti.


V Minsku se je zbralo več tisoč protestnikov. O protestnih zborovanjih poročajo tudi iz drugih mest. V Minsku pa je jih je policija znova razgnala s solzivcem. Več kot 150 pa jih je bilo tudi aretiranih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tabor opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, ki trdi, da je dejanska zmagovalka volitev, je Lukašenkovo prisego označil za nelegitimno. Vsakdo je lahko predsednik, so zapisali v sporočilu za javnost: "Vzameš ustavo, položiš nanjo roko, nekajkrat ponoviš 'prisežem', podpišeš list, na katerem piše 'jaz sem predsednik', in ga vtakneš v žep."

Lukašenko je prisegel po sporni zmagi na predsedniških volitvah 9. avgusta. Po navedbah volilne komisije je dolgoletni voditelj, ki državo s trdo roko vodi že 26 let, prejel več kot 80 odstotkov odstotkov glasov.

Opozicija po drugi strani trdi, da so bile volitve prirejene. Po volitvah so izbruhnili množični protesti proti režimu.

Evropska unija je sporočila, da beloruske volitve niso bile ne svobodne ne pravične.