Revija Reporter
Svet

Ameriški senat pripravljen na sojenje Trumpu

STA

27. jan. 2021 6:00

Deli na:

Donald Trump, bivši predsednik ZDA

Profimedia

Ameriški senat je včeraj opravil vse potrebne postopke za začetek sojenja nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zaradi ustavne obtožbe, ki ga bremeni spodbujanja upora proti oblastem ZDA. Na položaj predsedujočega sojenju je prisegel demokrat iz Vermonta Patrick Leahy. Ta je potem zaprisegel še vseh 99 kolegov, ki imajo vlogo porotnikov.

Republikanci so po navedbah političnih analitikov pod velikim pritiskom volilne baze, ki v veliki meri ostaja na Trumpovi strani in ohranja prepričanje, da je demokrat Joe Biden na predsedniških volitvah zmagal s prevaro.

Po drugi strani pa so bili ti isti republikanski politiki v senatu, ko so Trumpovi privrženci 6. januarja napadli kongres, pri čemer je umrlo pet oseb. Ob vlogi porotnikov so tako tudi v vlogi žrtve.

Trump je od poraza na volitvah naprej trdil, da gre za veliko prevaro in da je zmagal. V to je prepričal milijone Američanov, čeprav za to ni ponudil dokaza, sodišča pa so njegove tožbe zavrnila. Pred napadom na kongres je imel nekdanji predsednik zborovanje svojih privržencev, ki jih je v svojem govoru usmeril nad kongresnike, ki so potrjevali Bidnovo zmago.

Čeprav se po mnenju političnih analitikov republikanski senatorji zavedajo, za kaj gre, je tudi druga ustavna obtožba Donalda Trumpa, tako kot prva leta 2019, predvsem politična.

Demokrati za obsodbo nekdanjega predsednika, ki bi potem pripeljala do glasovanja o resoluciji za prepoved Trumpovih političnih kandidatur v prihodnje, potrebujejo glasove 17 republikanskih senatorjev. Za potrditev ustavne obtožbe sta namreč potrebni dve tretjini glasov v 100-članskem senatu.

Republikanski senator Rand Paul iz Kentuckyja je takoj po prisegi vložil predlog za oceno ustavnosti druge ustavne obtožbe Trumpa, saj ta prihaja v času, ko ta ni več na položaju predsednika. Njegov predlog je bil poražen s 55 glasovi proti 45, kar pomeni, da je nadaljevanje ustavne obtožbe podprlo le pet republikanskih senatorjev.