državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na poljskih predsedniških volitvam zmaga Andrzeju Dudi

Deli na:
Na poljskih predsedniških volitvam zmaga Andrzeju Dudi

Foto: Reuters

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volite je glede na izide vzporednih volitev s 53 odstotki glasov slavil kandidat konservativne opozicije Andrzej Duda, ki napoveduje spremembe. Dosedanji predsednik Bronisalw Komorowski je zbral 47 odstotkov glasov podpore in je že priznal poraz. Uradni izidi naj bi bili znani še danes.

"Tisti, ki so volili zame, so volili za spremembe. Skupaj lahko spremenimo Poljsko," je ob bučnem aplavzu podpornikov na sedežu svoje kampanje v Varšavi v nedeljo dejal 43-letni Duda.

Komorowski je hitro priznal poraz in menil, da je ta opozorilno znamenje njegovim političnim zaveznikom v vladi. "Čestitam svojemu tekmecu Andrzeju Dudi in mu želim uspešno predsedovanje, ker želim Poljski dobro," je dejal svojim podpornikom v Varšavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Duda, ki je bil kandidat stranke Zakon in pravičnost (PiS), je že v prvem krogu tesno, a presenetljivo ugnal Komorovskega. Ta je kandidiral s podporo vladajoče Državljanske platforme (PO).

Rezultat razkriva presenetljiv preobrat glede na pričakovanja pred prvim krogom volitev in kaže tudi na razpoloženje volivcev pred jza jesen predvidenimi parlamentarnimi volitvami. Po mnenju analitikov bi lahko volivci takrat na oblast po osmih letih vrnili kontroverznega Jaroslawa Kaczynskega in njegovo konservativno PiS.

Duda je v predvolilni kampanji izpostavljal zlasti vprašanja blaginje, kot sta znižanje upokojitvene starosti in več socialnih olajšav. Komorowskemu pa je očital, da je izgubil stik z volivci.

Komorowski je po drugi strani poudarjal, da Duda daje obljube, kakršnih si Poljska ne more privoščiti, in da je marioneta vodje stranke PiS, nekdanjega premierja Jaroslawa Kaczynskega.

Predsednik države ima na Poljskem predvsem protokolarno funkcijo, je pa tudi vrhovni poveljnik vojske in ima pravico predlagati zakone ali vložiti veto na zakonodajo v parlamentarnem postopku.

Če bodo uradni izidi potrdili izide vzporednih volitev, bo Duda novo funkcijo nastopil avgusta. Premierka Ewa Kopacz, ki je tako kot Komorowski članica PO, je že obljubila "najboljše možno sodelovanje" z novim predsednikom, piše nemška tiskovna agencija dpa.