Revija Reporter
Svet

Na podnebni konferenci se skušajo izogniti debaklu

STA

15. dec. 2019 5:55

Deli na:

V Madridu se bo danes nadaljevala podnebna konferenca COP 25, na kateri države tudi po sobotnem podaljšku niso dosegle dogovora o tem, kako uveljaviti pariški podnebni sporazum. Pogajalci skoraj 200 držav naj bi po sobotnem razočaranju danes nadaljevali pogovore in se skušali izogniti neuspehu konference.

Na podnebni konferenci, ki bi se morala zaključiti že v petek, je v soboto vladalo predvsem razočaranje. Kljub temu, da so se predstavniki držav pogajali celo noč, namreč v soboto ni prišlo do zbližanja stališč, kako se boriti proti globalnemu segrevanju in njegovim posledicam.

Na dan so prišle stare delitve med bogatimi in hitro rastočimi državami onesnaževalkami, kdo naj zmanjša emisije toplogrednih plinov in za koliko, ter kje vzeti tisoče milijard, ki jih človeštvo potrebuje za prilagoditev na podnebne spremembe.

Čilsko predsedstvo podnebne konference je sodelujoče države v soboto po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozvalo, naj bodo bolj pripravljene na kompromise, da bi se izognile neuspehu in vendarle dosegle dogovor ter odgovorile na pozive mladih po vsem svetu k bolj odločnim ukrepom za varovanje okolja.

Pogajalcem držav je predstavilo nov osnutek besedila, je dejal čilski koordinator na konferenci Andres Landerretche. Vendar pa je za nekatere države nesprejemljiv.

Namesto da bi pogajalci dokončno oblikovali knjigo pravil za začetek izvajanja pariškega podnebnega sporazuma, naj bi pri iskanju odgovorov na vprašanje, kako daleč so pripravljene iti države v boju proti podnebnim spremembam, naredili kvečjemu korake nazaj.

Podnebna konferenca v Madridu COP25 se bo tako v zgodovino zapisala kot še ena v vrsti teh konferenc, ki so zahtevale "podaljške".