Revija Reporter
Svet

Napet zaključek podnebne konference v Katovicah

STA

14. dec. 2018 6:53 Osveženo: 6:55 / 14. 12. 2018

Deli na:

Podnebna konferenca COP24 v Katovicah

Profimedia

V poljskih Katovicah se bo danes predvidoma zaključila podnebna konferenca COP24, na kateri se skoraj 200 držav pogaja o pravilih za izvajanje pariškega sporazuma iz leta 2015. Pogajalce sicer čaka še kar nekaj napetih ur, saj konferenci grozi klavrn zaključek brez pomembnejših dosežkov. Izključena ni niti možnost podaljšanja.

Podnebno konferenco v Katovicah so 3. decembra odprli voditelji držav in vlad pogodbenic Okvirne konference ZN o spremembi podnebja (UNFCCC). V imenu Slovenije se je takrat na Poljskem mudil predsednik Borut Pahor, ki je poudaril, da uveljavitev pariškega sporazuma vodi v svet, v katerem bosta prevladovala solidarnost in podnebna pravičnost.

Nato so delo prevzeli tehnični pogajalci, ki naj bi pripravili osnovo za sprejemanje odločitev na ministrski ravni 11. in 12. decembra. A se je že v času ministrskega dela jasno pokazalo, da je uspeh še daleč.

Slovenski minister za okolje in prostor Jure Leben je pogajanja v sredo zapustil "z mešanimi občutki". "Slišal sem ogromno pogumnih besed in zavez. Iskreno dvomim, da se bodo te besede do konca tedna, ko se zaključijo tehnična pogajanja, prelila v konkretna dejanja," je sporočil. Napovedal je še, da bo Slovenija konec tedna končni predlog podprla le, če bo dovolj ambiciozen.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij se v zadnjih dneh večina pogovorov v Katovicah osredotoča na vprašanje podnebne pomoči in krepitve ambicij pri zmanjševanju škodljivih izpustov toplogrednih plinov. Uradni glavni cilj konference je sicer oblikovanje knjige pravil za izvajanje pariškega sporazuma, a je tudi tu menda še veliko odprtega.

Kako napeto je vzdušje in kako daleč od uspeha so pogajalci skoraj 200 držav, kaže tudi dejstvo, da se je v Katovice v sredo nepričakovano vrnil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Predsedujoči podnebni konferenci Michal Kurtyka s poljskega ministrstva za okolje pa je v četrtek dopustil možnost, da se konferenca podaljša "za nekaj dni".

Pariški sporazum države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje. Doslej ga je ratificiralo 184 držav. Podnebna konferenca v Katovicah naj bi predstavljala enega pomembnejših mejnikov na poti do začetka izvajanja tega sporazuma.