nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na pekinških ulicah odslej oborožene policijske patrulje

Deli na:
Na pekinških ulicah odslej oborožene policijske patrulje

Foto: Reuters

Na pekinških ulicah so danes začele patruljirati oborožene policijske patrulje, ki bodo posredovale v morebitnih nasilnih incidentih v kitajski prestolnici. Oborožena enota, ki ima 150 vozil, bo posredovala proti terorizmu in nasilnemu kriminalu na hiter in učinkovit način, so sporočile mestne oblasti.

Kot so pojasnile pekinške oblasti, so patrulje na ulice poslali v luči "trenutnih resnih in zapletenih razmer v boju proti terorizmu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske oblasti so poostrile varnostne ukrepe v državi po vrsti krvavih incidentov, za katerimi naj bi stali skrajneži iz avtonomne pokrajine Xinjiang na zahodu Kitajske, kjer živi številčna ujgurska manjšina.

Oktobra lani je v požaru avtomobila na pekinškem Trgu nebeškega miru, simbolnem središču kitajske države, umrlo pet ljudi. V krvavem napadu z noži na železniški postaji v Kunmingu je bilo marca ubitih 29 ljudi, 143 pa ranjenih.

Pekinški urad za javno varnost je sporočil, da bo v vsakem patruljnem vozilu oborožena ekipa, sestavljena iz najmanj dveh policistov, na prizorišče pa prispela v treh minutah po klicu. Vozila bodo nameščena na glavnih cestah, obljudenih krajih in "ključnih območjih" - AFP ugiba, da gre verjetno za politično občutljive točke, kot je osrednji trg Tiananmen.