zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Ukrajini med protestniki in policijo znova izbruhnilo nasilje

Deli na:
V Ukrajini med protestniki in policijo znova izbruhnilo nasilje

Foto: Reuters

V Ukrajini so danes izbruhnili nasilni spopadi med policisti in protestniki, ki so skušali prebiti policijski kordon pred poslopjem parlamenta v Kijevu. Policisti so proti demonstrantom, ki so metali kamenje, posredovali z gumijastimi naboji, solzivcem in dimnimi bombami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do nasilja je prišlo, ko so se protestniki skušali prebiti do močno zavarovane stavbe parlamenta v ukrajinski prestolnici. Tja se je podalo kakih 20.000 sicer večinoma mirnih demonstrantov, ki so svoj pohod začeli na Trgu neodvisnosti. Protestniki zahtevajo spremembe ustave, s katerimi bi zmanjšali pooblastila predsednika Viktorja Janukoviča.

Med protestniki so bili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poslanci treh opozicijskih proevropskih ukrajinskih strank ter voditelj nacionalistične stranke Svoboda Oleh Tjagnibok. Med drugim so demonstranti zažgali dve policijski vozili.

Po nasilju pred parlamentom so protestniki svoj bes usmerili proti sedežu Janukovičeve Stranke regij. Poslopje so napadli z molotovkami in vdrli vanj, ko se je iz prostorov začel valiti dim, pa so se umaknili.


V ukrajinskem parlamentu so medtem danes opozicijski poslanci blokirali dostop do govorniškega pulta, potem ko je predsednik verhovne rade Volodimir Ribak zavrnil zahteve opozicije po uvrstitvi razprave o reformah na dnevni red.

Gre za prvi izbruh nasilja v Ukrajini od sredine januarja. V zadnjih dneh se je zdelo, da se država počasi premika v smeri izhoda iz krize, ki jo je novembra lani sprožil Janukovič z zavrnitvijo podpisa pridružitvenega sporazuma z EU. V ponedeljek je v državi stopila v veljavo amnestija za aretirane protivladne protestnike, potem ko so se demonstranti umaknili iz zasedene kijevske mestne hiše in drugih upravnih stavb.

Opozicijski voditelj in nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko je sicer v televizijski izjavi Janukoviča pozval, naj izpolni zahteve protestnikov, če želi končanje nasilja. "Predsednik mora razpisati predčasne predsedniške in parlamentarne volitve. Prepričan sem, da bi to znižalo temperaturo v družbi," je dejal Kličko.

Prek spletnega družbenega omrežja Twitter pa se je na dogajanje odzval ameriški veleposlanik v Ukrajini Geoffrey Pyatt. "Po napredku, doseženem v Kijevu konec tedna, je škoda videti novo nasilje," je zapisal. "Politika se mora dogajati v radi, ne na ulici," je še menil.