Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Otoku umorjena laburistična poslanka; napadalec naj bi vzklikal "Najprej Britanija!"

Deli na:
Na Otoku umorjena laburistična poslanka; napadalec naj bi vzklikal "Najprej Britanija!"

Foto: Getty Images

Neznanec je danes na severu Anglije večkrat ustrelil in nato še zabodel poslanko opozicijskih britanskih laburistov Jo Cox. Poslanka, ki je zagovarjala obstanek Velike Britanije v EU, je zaradi poškodb umrla. Oba tabora sta zaradi napada teden dni pred referendumom o obstanku v EU začasno prekinila kampanjo.

Poslanko je v kraju Birstall v bližini Leedsa na severu Anglije zabodel in večkrat ustrelil moški, medtem ko se je pripravljala na redno srečanje z volivci v mestni knjižnici.

Po poročanju medijev je napadalec vzklikal "Britain first" (najprej Britanija), kar bi se lahko nanašalo na suverenost Velike Britanije. Na Otoku sicer obstaja tudi skrajno desna stranka s tem imenom.

Poleg poslanke je bil v incidentu lažje poškodovan 77-letni moški. Policija je 52-letnega napadalca že prijela, na novinarski konferenci pa so pojasnili, da v zvezi z napadom ne iščejo nikogar več in da skušajo izvedeti več o prijetem moškem. Motiv napada ostaja nejasen.

Zaradi napada je referendumsko kampanjo najprej prekinil tabor zagovornikov obstanka države v EU, kmalu zatem pa še nasprotni tabor, ki si prizadeva za izstop Otoka iz unije.

Tudi premier David Cameron, ki je bil v okviru kampanje danes v Gibraltarju, je odpovedal napovedani govor in srečanja.

Cameron je napad na poslanko na Twitterju označil za tragedijo ter dejal, da so njegove misli pri možu in otrocih 41-letne laburistične poslanke.

Podobno je sporočil vodja laburistov Jeremy Corbyn: "Celotna stranka in - prepričan sem - vsa država sta bili zaradi umora Jo Cox pretreseni."

Poslankin soprog Brendan Cox pa je izjavil, da je prepričan, da bi si njegova žena želela dvoje, da bi njuna otroka imela dovolj ljubezni, ter da bi se vsi skupaj borili proti sovraštvu, ki jo je ubilo. "Sovraštvo nima prepričanja, vere ali narodnosti, je strupeno," je dejal.

Izrazi pretresenosti prihajajo tudi iz tujine. Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da je bil to napad na vse, ki verjamejo v demokracijo, italijanski premier Matteo Renzi pa je poudaril, da sovraštvo ne bo nikoli zmagalo.

Finančni ministri držav z evrom, ki so se danes sestali v Luxembourgu, so srečanje začeli z minuto molka v spomin na poslanko.

Coxova je bila v parlament izvoljena na lanskih volitvah, znana pa je bila po svojih prizadevanjih za pravice žensk. Sodelovala je tudi v parlamentarni skupini prijateljstva s Sirijo. Časnik Independent pa jo je označil za vzhajajočo zvezdo opozicijskih laburistov.

Smrt poslanke bo gotovo vplivala na kampanjo, v kateri teden dni pred glasovanjem bolje kaže zagovornikom odhoda iz EU.

Najnovejši anketi, objavljeni danes pred napadom, sta namreč kazali, da večina Britancev želi zapustiti unijo. Raziskava agencije Survation kaže, da bi iz povezave izstopilo 52 odstotkov Britancev, 48 odstotkov pa jih želi ostati v uniji. Po anketi instituta Ipsos Mori pa je brexitu naklonjenih 53 odstotkov britanskih državljanov, medtem ko jih je 47 odstotkov za nadaljevanje članstva v uniji. Nobena od anket ne upošteva volivcev, ki so še neodločeni.