Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Otoku se nekaj dni po umoru poslanke nadaljuje referendumska kampanja o EU

Deli na:
Na Otoku se nekaj dni po umoru poslanke nadaljuje referendumska kampanja o EU

Foto: Getty Images

V Veliki Britaniji se danes po treh dneh prekinitve nadaljuje referendumska kampanja o EU. Kampanjo so tako zagovorniki kot nasprotniki obstanka Velike Britanije v EU prekinili zaradi umora proevropske poslanske Jo Cox. Vodilni politiki, med njimi tudi premier David Cameron, bodo nocoj na televiziji BBC odgovarjali na vprašanja občinstva.

Pred soočenjem narašča napetost, ali bosta oba tabora umirila tone iz dosedanje referendumske kampanje, ki so jo številni že kritizirali, da postaja vedno bolj strupena. Tako Cameron, ki zagovarja obstoj Otoka v EU, kot tudi vodja opozicijski laburistov Jerem Corbyn sta po umoru Coxove pozvala politike, naj se odrečejo sovraštvu in nestrpnosti.

Britanski ministrski predsednik je ob nadaljevanju kampanje poudaril, da bi izstop Velike Britanije iz EU pomenil, da bo država najverjetneje zapadla v recesijo, zaradi katere bo postala "trajno revna", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cameron je v časniku Sunday Telegraph po poročanju nemške tiskovne agencije dpa volivce danes pozval, naj glasujejo za tolerantno, liberalno Britanijo. Neopredeljenim je dejal, naj v primeru, da se ne morejo odločiti, ne odidejo na volišča.

Omenil je tudi umor Coxove, o kateri je dejal, da je poosebljala Britanijo v najboljšem pomenu besede - prijetno in sočutno državo, ki pomaga ustvarjati boljši svet. "Zelo sem ponosen na Britanijo, to našo odprto, širokosrčno državo. Verjamem pa, da ta referendum zanjo pomeni prelomnico," je še zapisal Cameron.

Državljane je pozval, naj ne izberejo vizije evroskeptika Nigela Faragea, ki bo državo po njegovih besedah popeljala nazaj, ampak liberalno Britanijo, ki za svoje težave ne krivi drugih skupin ljudi, ampak z upanjem, optimizmom in zaupanjem zre v prihodnost.

Zadnje javnomnenjske raziskave so sicer pokazale, da so tako zagovorniki kot nasprotniki obstoja v EU izenačeni. V spletni anketi za časnik Observer je bilo 44 odstotkov tako za izstop kot obstoj v EU. Anketo so izvedli med 14. in 17. junijem, večina pa je v anketi sodelovala še pred umorom Coxove. Zadnjih šest javnomnenjskih raziskav spletne strani What UK Thinks, ki so jih izvedli med 10. junijem in soboto, so prav tako pokazale izenačenost med obema taboroma.

Domnevni atentator na poslanko Thomas M. se je v soboto sicer prvič pojavil pred sodiščem v Londonu in si prislužil pozornost z bizarnimi izjavami. Na vprašanja, kako mu je ime, je odgovoril: smrt izdajalcem, svoboda za Veliko Britanijo. Sodnica je zaradi tega odredila psihiatrično izvedensko mnenje.

Britanski volivci se bodo na referendumu 23. junija odločali, ali bo država ostala v EU ali bo iz povezave izstopila.