polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Svet

Na Otoku se začenja bitka za naslednika Therese May

Deli na:
Na Otoku se začenja bitka za naslednika Therese May

Adijo, Evropa - Theresa May in Velika Britanija zapuščata EU. - Foto: Profimedia

Potem ko je v petek s čela konservativne stranke tudi uradno odstopila britanska premierka Theresa May, ki ji poslancev britanskega parlamenta ni uspelo prepričati v podporo njenemu dogovoru o brexitu z EU, se bo danes tudi uradno začela bitka za njenega naslednika. Mayeva sicer začasno ostaja na mestu premierke.

Postopek izbire novega vodje britanskih konservativcev vodi odbor 1922, v katerem so zbrani konservativni poslanci. Kandidati za naslednjega vodjo britanskih konservativcev imajo čas za prijavo še danes do konca popoldneva.

Ob 18. uri po srednjeevropskem času se namreč izteče rok za oddajo kandidatur, ki jih je doslej napovedalo 11 kandidatov. Največ možnosti, da nasledijo Mayevo, pa naj bi imeli nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson, aktualni zunanji minister Jeremy Hunt in minister za okolje Michael Gove.

V več krogih glasovanja - prvi bo v četrtek - bodo najprej poslanci izbrali dva kandidata za novega vodjo. Med njima pa bo odločilo okoli 125.000 članov konservativne stranke.

Novi predsednik bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija.Mayeva, ki se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni, je odboru 1922 odstopno izjavo podala v petek in s tem uradno odstopila s položaja vodje konservativne stranke. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati izstopa Velike Britanije iz EU.

Konec maja je ob napovedi odstopa dejala, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi izpolnila izid referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Britanski parlament je doslej že trikrat zavrnil izstopni dogovor, tako da so morali brexit, ki je bil sprva predviden za 29. marec, že večkrat preložiti.

Nazadnje so se sredi aprila Mayeva in voditelji 27 držav EU dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra.

Kot ocenjujejo analitiki, bo britansko vlado v prihodnje vodil kateri od zagovornikov trše oblike izstopa Velike Britanije iz EU. Večina kandidatov za vodjo konservativcev poudarja željo po dodatnih pogajanjih o izstopu, čeprav so v Bruslju in članicah unije jasno dali vedeti, da je dogovorjeni izstop mogoč zgolj s takim dogovorom, kot ga je konec lanskega leta sklenila Mayeva.

loading...
Loading...