Legenda pravi, da naj bi kača Evi najprej ponudila šop banan Odkrito.si

Hrana, ki obljublja vroč seks

tomislav Svet24.si

Hrvaška žaluje: 63-letnik je Tomislava ubil ...

merkur Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 22. do 29....

lynda blanchard doug jones tw Svet24.si

Blanchardova plačala za svoj stolček? V ...

meghan archie 2 Svet24.si

Meghan priznala, da jima s Harryjem ni lahko!

ribič pepe Njena.si

Ribič Pepe v težavah

boris kobal bobo2 Njena.si

Boris Kobal gre takole po nakupih

Svet

Theresa May odstopa s čela britanskih konservativcev, začenja se spopad izpraznjen položaj

Deli na:
Theresa May odstopa s čela britanskih konservativcev, začenja se spopad izpraznjen položaj

Foto: Profimedia

Britanska premierka Theresa May bo danes tudi uradno odstopila s čela konservativne stranke, ker ji britanskih poslancev ni uspelo prepričati, naj podprejo njen dogovor o brexitu. Bitka za novega vodjo stranke se bo uradno začela prihodnji teden. Premierske dolžnosti bo sicer Mayeva opravljala, dokler ne bo dobila naslednika.

Mayeva je konec maja ob napovedi odstopa dejala, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi izpolnila izid referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Ob tem je dodala, da bo vedno globoko obžalovala, da ji ni uspelo izpeljati brexita. Nov človek na premierskem položaju je po njenih besedah v najboljšem interesu države.

V britansko zgodovino se bo zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati izstopa Velike Britanije iz EU.

Kot je pojasnila, bo dolžnosti premierke opravljala, dokler ne bo izbran novi vodja konservativcev, ki bo nato avtomatično postal premier.

Postopek izvolitve njenega naslednika se bo začel prihodnji teden. Poslanci konservativcev lahko kandidaturo oddajo do ponedeljka do 18. ure po srednjeevropskem času. Prvi krog glasovanja o kandidatih pa je predviden za četrtek. Novi vodja konservativcev bo predvidoma znan 22. julija.

Doslej je kandidaturo vložilo 11 kandidatov, med katerimi imajo največ možnosti nekdanji zunanji minister Boris Johnson, aktualni zunanji minister Jeremy Hunt in minister za okolje Michael Gove.

Loading...