Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Madžarskem zaradi zatrtja revolucije leta 1956 priprli komunističnega politika

Deli na:
Na Madžarskem zaradi zatrtja revolucije leta 1956 priprli komunističnega politika

Več kot pol stoletja po zatrtju madžarske revolucije leta 1956 so danes zaradi suma večkratnega umora priprli nekdanjega visokega komunističnega politika Belo Biszkuja. Madžarsko tožilstvo je potrdilo, da so Biszkuja, ki je v četrtek praznoval 91. rojstni dan, priprli zaradi suma vojnih zločinov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil tožilec Tibor Ibolya, so pristojne oblasti za Biszkuja zahtevale hišni pripor. V primeru, da ga spoznajo za krivega, mu grozi dosmrtni zapor.

V času revolucije konec oktobra in v začetku novembra 1956 je bil Biszku vodilni član komunistične Madžarske socialistične delavske stranke in je sodeloval pri organizaciji enot proti upornikom. Med letoma 1957 in 1961 je zasedal položaj notranjega ministra.

Po navedbah tožilstva je Biszku zadnji še živeči predstavnik nekdanjih madžarskih oblasti, ki lahko odgovarja za dejanja med vstajo leta 1956, ki so jo hitro zadušili tanki tedanje Sovjetske zveze. V revoluciji je bilo ubitih 300 ljudi, več kot 20.000 jih je pristalo za zapahi, okoli 200.000 pa jih je pobegnilo iz države.

Biszku naj bi bil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA med drugim ključna oseba pri usmrtitvi junaka madžarske revolucije Imreja Nagyja. Protistalinistični Nagy je bil madžarski premier v času revolucije. Po zatrtju upora so ga aretirali in leta 1958 na tajnem procesu obsodili na smrt.

Svojih političnih stališč in vloge pri zatrtju vstaje Biszku sicer ni nikoli skrival. V dokumentarcu iz leta 2010 je med drugim dejal, da si je Nagy "zaslužil svojo usodo".