Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na lokalnih volitvah v Italiji uspeh apolitičnih kandidatov

Deli na:
Na lokalnih volitvah v Italiji uspeh apolitičnih kandidatov

Foto: Reuters

Italijanski komik Beppe Grillo, ki vodi gibanje Pet zvezd, je po prvem z uspehom postregel tudi v drugem krogu upravnih volitev, ki je v nedeljo in danes ob nizki volilni udeležbi potekal v Italiji. Kot kažejo prvi izidi, je njegov kandidat Federico Pizzarotti zbral dovolj glasov za prevzem županskega položaja v Parmi.

Pizzarotti je kmalu pred zaprtjem volišč zatrdil, da si bo v primeru izvolitve prizadeval za preglednost ob dogovoru z državljani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uspeh gibanja Pet zvezdic pa je sicer že sprožil primerjavo z nemško Piratsko stranko, ki je zabeležila dobre rezultate na nedavnih nemških deželnozborskih volitvah.

V sicilijanski prestolnici Palermo si je zmago z več kot 70 odstotki podpore zagotovil priljubljeni borec proti mafiji Leoluca Orlando iz stranke Italija vrednot, v Genovi pa je v tekmi za župana zmagal kandidat leve sredine, profesor ekonomije Marco Doria.


Poleg v Palermu, Genovi in Parmi so volitve potekale še v nekaterih drugih velikih mestih, kot sta L'Aquila in Como.

Na volišča za drugih krog upravnih volitev je bilo v nedeljo in danes pozvanih okoli 4,5 milijona volivcev v okoli 120 italijanskih občinah. Volitve so bile pomemben preizkus razpoloženja v državi za vlado premiera Maria Montija pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Glede na prve izide je bila volilna udeležba približno 51,4-odstotna. To je približno 13 odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma v prvem krogu volitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V prvem krogu upravnih volitev so volivci večinoma izrazili podporo kandidatom, ki so nasprotovali varčevalnim ukrepom Montijeve tehnične vlade. Med tistimi strankami, ki so največ izgubile, pa sta se znašli predvsem Ljudstvo svobode nekdanjega premiera Silvia Berlusconija in Severna liga.