Revija Reporter
Slovenija

Država še naprej diskriminatorna do zasebnih visokošolskih zavodov

S./.

11. jan. 2014 6:00 Osveženo: 7:21 / 21. 11. 2023

Deli na:

Slovenija je dobila prvi diplomantki socialne gerontologije.

Gledališka dvorana Park v Murski Soboti je bila prizorišče svečane podelitve diplom 41. diplomantom in diplomantkam štirih študijskih programov, zdravstvena nega, fizioterapija, upravljanje in vodenje poslovnih sistemov in socialne gerontologije, ki jih izvaja Alma Mater Europaea – Evropski center Maribor. Z diplomanti druge generacije AME-ECM je Slovenija dobila prvi diplomirani socialni gerontologinji. To sta Lidija Jarec Pogačnik in Zdenka Urbeč.

»Mreža akademikov iz celotne centralne Evrope je pripomogla k ustanovitvi nove visokošolske inštitucije, ki se bo posvečala ljudem in krajem, ki so tega zaradi gospodarskih in socialnih razlogov tega najbolj potrebni. Zato smo prišli tudi v Mursko Soboto,« je v nagovoru diplomantom in njihovim sorodnikom dejal predsednik AME-ECM dr. Ludvik Toplak. »Prišli smo zato, da skozi študij Pomurcem ponudimo zaposljive poklice, pri čemer moram z žalostjo ugotoviti, da smo edina  inštitucija z zdravstvenega področja v Sloveniji, ki ne uživa nobene pomoči ne na lokalni, kaj šele državni ravni! Nihče, niti izvoljeni predstavniki ljudstva, izjema sta soboški župan Anton Štihec in poslanec NSI Jožef Horvat, se ne upajo vprašati, zakaj ta diskriminacija. Vendar bomo na svoji poti vztrajali, ker verjamemo, da izobražujemo za zaposljive poklice,« je z odločno besedo dejal dr. Ludvik Toplak. Tudi diplomanti, ki so jim v petek predali diplome, imajo vsi zagotovljeno službo. Pri tem je dr. Toplak plastično opisal slovensko anomalijo na tem področju. Dejal je, da vsak socialni podpiranec, teh je v Pomurju kakih 15 tisoč, ki se odloči, da se bo odločil za študij za zaposljiv poklic in gre namesto v bife v predavalnico AME-ECM, s statusom študenta v hipu izgubi vse socialne bonitete. »O teh anomalijah se bo morala vprašati širša družba,« je dejal dr. Toplak, in imel pri tem v mislih tudi javno razpravo o novem Zakonu o visokem šolstvu, ki ga pripravlja Pikalovo ministrstvo za izobraževanje. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti Salsburg prof. dr. Felix Unger, ki je prisotne navdihnil s svojim razmišljanjem o pomenu mednarodnega povezovanja visokošolskih inštitucij in akademske odličnosti.

Sicer pa je v letošnjem študijskem letu na AME-ECM vpisano nekaj več kot 900 študentov, letos prvič tudi arhivistika in dokumentologija.