Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na lokalnih volitvah v Belgiji slavili flamski nacionalisti

Deli na:
Na lokalnih volitvah v Belgiji slavili flamski nacionalisti

Foto: Reuters

Flamski nacionalisti pod vodstvom Barta De Weverja so na nedeljskih lokalnih volitvah v Belgiji zabeležili volilni preboj, za belgijsko vlado pod vodstvom Elia Di Rupa pa je to po mnenju opazovalcev slabo znamenje pred parlamentarnimi volitvah leta 2014, poročajo tuje tiskovne agencije.

Flamski nacionalisti, ki se zavzemajo za samostojnost te bogate belgijske regije, so na nedeljskih volitvah slavili na severu države. Po preštetju skoraj vseh glasov, je De Weverjevo Novo flamsko zavezništvo (N-VA) v Antwerpnu osvojilo 37,7 odstotka glasov, sedanji socialistični župan Patrick Janssens pa je dobil 28,6 odstotka.

V Valoniji na jugu države pa so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa slavili socialisti, ki so zmagali v večjih mestih Charleroi, Liege in Namur.

41-letni De Wever je že zahteval začetek pogajanj, s katerimi bi dosegli, da bi "tako Flandrija kot Valonija sami skrbeli za svoje zadeve". V luči parlamentarnih volitev 2014 pa se je zavzel, da bi se Belgija spremenila v "konfederacijo", kjer bi bila flamsko govoreči sever in francosko govoreči jug fiskalno neodvisna, nekatera področja, kot je obramba, pa bi bila skupna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sedanji premier Di Rupo je omenjene zamisli že zavrnil in se odzval z besedami, da "to niso bile zvezne volitve".

"Priznavam uspeh N-VA, a koalicija bo razvila lastne reforme na zvezni ravni in zagotovila, da bodo državljani Flandrije, Valonije in Bruslja deleži sadov njenega dela," je dejal belgijski premier.