uvodna Dobra karma

Danijel Šmid - Danny žrtev spletk zaradi slave. ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Svet

Na inavguraciji Nikolića bolj malo uglednih gostov iz tujine

Deli na:

V Beogradu bo danes potekala inavguracija novoizvoljenega srbskega predsednika Tomislava Nikolića. Na njej zaradi njegovih spornih izjav glede Vukovarja in genocida v Srebrenici ne bo predstavnikov dveh sosednjih držav, hrvaškega predsednika Iva Josipovića in predsedujočega predsedstvu BiH Bakirja Izetbegovića.

Nikolić je voditelja sosednjih držav, pa tudi Bruselj in ZDA, razburil z izjavo, da se v Srebrenici leta 1995 ni zgodil genocid, temveč velik zločin, ki so ga zagrešili nekateri pripadniki srbskega naroda, ki jih je treba najti, privesti pred sodišče in kaznovati. Razburil je tudi z izjavo, da je bil Vukovar srbsko mesto in da se Hrvati nimajo tja kaj vračati.

Bruselj, ki ga bo Nikolić prvič uradno obiskal v četrtek, je v odzivu izpostavil, da sta tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Meddržavno sodišče potrdila, da se je v Srebrenici julija 1995, ko so sile bosanskih Srbov pobile najmanj 8000 Bošnjakov, zgodil genocid.

Inavguracije se ne bo udeležil niti slovenski predsednik Danilo Türk, ki je sicer odločitev utemeljil s tem, da se inavguracij ne udeležuje. Ne bo se je udeležil niti makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki pa razloga ni navedel.

Udeležil se je bo evropski komisar za širitev Štefan Füle, ki bo imel tudi pogovore z Nikolićem. Iz BiH bosta prišla srbski član predsedstva Nebojša Radmanović in predsednik Republike srbske Milorad Dodik, prišel pa bo tudi črnogorski predsednik Filip Vujanović.

Nacionalist Nikolić je v drugem krogu predsedniških volitev 20. maja kot kandidat Srbske napredne stranke nepričakovano premagal takratnega predsednika, demokrata Borisa Tadića. Položaj je uradno prevzel 31. maja po slovesni prisegi v parlamentu.

loading...
Loading...