Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem zaradi kraje izvodov izpitov prestavili maturo

Deli na:
Na Hrvaškem zaradi kraje izvodov izpitov prestavili maturo

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so morali nepričakovano prestaviti včerajšnji maturitetni izpit iz hrvaškega jezika, potem ko so na zasebni gimnaziji v Pulju prijavili, da je nekdo ukradel dva izvoda maturitetnih izpitov. Neuradno naj bi dijaki priznali, da so odtujili izpitni material, ki bi moral biti skrbno varovan.

Odločitev o prestavitvi izpitov je razjezila dijake, ki so se pripravljali na včerajšnji preizkus pisnega izražanja v hrvaškem jeziku ob 10. uri, pa tudi na izpit iz poznavanja hrvaščine v četrtek. Zahtevali so pojasnila in opravičilo.

V centru, ki skrbi za izvajanje državne mature, so obvestilo o prestavitvi izpitov iz hrvaščine objavili v zgodnjih jutranjih urah na svoji spletni strani. Napovedali so, da bodo dijaki esej iz hrvaškega jezika pisali v četrtek, medtem ko so drugi izpit prestavili na 26. junij, ko ni bilo predvidenih maturitetnih izpitov. Odločitev so sprejeli v dogovoru z ministrstvom za znanost, izobraževanje in šport.

Izpiti na državni maturi potekajo do konca junija. Končne rezultate bodo objavili 17. julija.

Puljska policija je v torek zvečer potrdila, da so prejeli ovadbo zaradi kraje dveh primerkov izpitov ter da so sprožili preiskavo.

Medtem so potrdili, da so prijeli pet oseb zaradi suma povezanosti z odtujitvijo izpitov. Gre za tri 18-letne fante in 18-letnico ter 43-letnico, so potrdili na spletni strani istrske policijske uprave.

Kot so dodali, kriminalisti sumijo, da so storili kazniva dejanja težke kraje, odstranitev in poškodovanje uradnega pečata ter pomoč storilcu pri izvajanju kaznivega dejanja.

Hrvaški mediji so neuradno poročali, da so dijaki iz puljske zasebne gimnazije Juraja Dobrile priznali kaznivo dejanje. Ukradene izpite naj bi uničili.

Glede na to, da so teme iz maturitetnih nalog lahko širili na različne načine, so se v Zagrebu odločili, da bodo pripravili nov izpit. Neuradno naj bi se na spletnih forumih pojavili domnevni temi esejev, še preden je bilo objavljeno, da je bil izpitni material ukraden.

Jezni dijaki in njihovi starši ocenjujejo, da gre za slabo organizacijo maturitetnih izpitov ter zahtevajo odgovornost pristojnih v centru, pristojnem za maturo. Niti profesorji niso zadovoljni s prestavljanjem rokov zaradi drugih obveznosti, ki jih načrtujejo v dneh, ko ni maturitetnih izpitov.

Na Hrvaškem se v preteklih šestih letih izvajanja državne mature še ni zgodilo, da bi kdo ukradel maturitetne izpite, ki bi morali biti zaklenjeni v šolskih omaricah za shranjevanje dragocenosti od prejema do samega izpita.

So pa bili primeri, ko so morali prestavljati maturitetne izpite zaradi napak, ki so jih storili na posameznih šolah, ko so denimo dijakom podelili izpitna vprašanja iz hrvaškega jezika namesto tem za eseje.