profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem za številne starše sprejemljivo telesno kaznovanje otrok

Deli na:
Na Hrvaškem za številne starše sprejemljivo telesno kaznovanje otrok

Foto: Arhiv Reporterja

Številni starši na Hrvaškem vsaj enkrat tedensko telesno kaznujejo svoje otroke, stare med 11 in 16 let, je pokazala raziskava, ki so jo v četrtek predstavili na konferenci o zaščiti otrok v Zagrebu. Približno 40 odstotkov staršev in mladih ne vidi nič spornega v tem, da udarijo otroka po zadnjici.

Čeprav je telesno kaznovanje na Hrvaškem kaznivo in se tega zaveda več kot polovica izmed 6000 anketirancev, 31,9 odstotka staršev in 42,5 odstotka mladih meni, da "kakšna klofuta ne bo ogrozila razvoja otrok". Vsak osmi starš tepe svojega triletnega otroka, vsaki dvajseti pa celo šestmesečnega dojenčka.

Nekaj več kot tri četrtine mladih je ocenilo, da so njihovi vrstniki doživeli nasilje v družini. Raziskovalci so posebej zaskrbljeni, ker je 17 odstotkov mladih napovedalo, da bodo, ko bodo starši, uporabljali telesno kaznovanje kot vzgojno metodo.

Večletna raziskava združenja staršev Korak za korakom je potrdila, da so statistični kazalci porazni kljub dobro zastavljenemu zakonskemu okvirju zaščite otrok, je dejala vodja programa preprečevanja napadov na otroke na Hrvaškem Marina Trbus, navaja Jutarnji list.

Strokovnjaki opozarjajo, da je skrajni čas za izvedbo preventivnih programov, saj več kot 62 odstotkov staršev nikoli ni bilo na kakšnem izmed posvetovanj o vzgoji otrok.

Na četrtkovi konferenci so predstavili tudi raziskavo, ki so jo izvedli med 1146 študenti v Zagrebu. Več kot 93 odstotkov anketirancev je bilo vsaj enkrat telesno kaznovanih, 27 odstotkov pa jih ob tem ni imelo fizičnih posledic. Več kot 40 odstotkov jih je bilo priča nasilju med starši, medtem ko jih je bilo 7,3 odstotka žrtev spolnega nasilja.

Kot so dodali, ima 96 odstotkov mladih na Hrvaškem profil na Facebooku, 44 odstotkov se jih nikoli ne pogovarja s starši o tem, kaj počnejo na spletu. Glede na to, da poznajo samo 30 odstotkov tistih, s katerimi so povezani kot prijatelji na družbenih omrežjih, se odpira velik prostor za spolno nadlegovanje in zvodništvo, so sklenili v raziskavi.