stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaška vztraja, da Slovenija ne izpolnjuje zaveze z Mokric

Deli na:
Hrvaška vztraja, da Slovenija ne izpolnjuje zaveze z Mokric

Foto: Bobo

Hrvaška znova ponavlja, da v celoti izpolnjuje zaveze, ki jih je prevzela s podpisom memoranduma v Mokricah, ter pričakuje, da bo slovenska stran storila enako, je danes dejala tiskovna predstavnica hrvaškega zunanjega ministrstva Danijela Barišić v odzivu na sredino diplomatsko noto Ljubljane zaradi zapletov z LB.

"Ponavljamo, v memorandumu je zapisano, da bo hrvaška vlada zagotovila mirovanje vseh postopkov, ki sta jih sprožili dve hrvaški banki, medtem ko bo slovenska vlada zagotovila soglasje LB kot tožene strani v teh postopkih," je izjavo Barišićeve povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot je Barišićeva znova pojasnila, hrvaški zakon določa, da je za mirovanje postopkov potrebno soglasje vseh strani v sporu, se pravi tudi toženih. "Hrvaška je s svoje strani zagotovila pogoje za mirovanje postopka. Pričakujemo, da bo slovenska stran storila enako, ker lahko edino na ta način izpolnimo zapisano v memorandumu," vztraja Barišićeva.

Slovensko zunanje ministrstvo je v sredini diplomatski noti, ki so jo izročili hrvaški odpravnici poslov na veleposlaništvu v Ljubljani, Romani Franulović-Bušić, izrazilo "razočaranje, ker Hrvaška še vedno ni zagotovila doslednega uresničevanja memoranduma o soglasju" ter "ni zagotovila ustavitve sodnih postopkov glede prenesenih vlog pred hrvaškimi sodišči do končne rešitve vprašanja".

Spomnili so še, da je Slovenija z ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z EU že aprila letos izpolnila svoj del obveznosti iz memoranduma, ki sta ga marca na Mokricah podpisala premiera obeh držav. Po drugi strani Hrvaška tega ni storila, saj kljub dogovoru v memorandumu vsi postopki pred hrvaškimi sodišči tečejo dalje, so spomnili.