princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

nik mujanovic Ekipa24.si

Sodišče izdalo začasno odredbo v sporu velikega...

natalija-bratkovič, kmetija-2023 Njena.si

Po Kmetiji voditeljica opravlja tudi to delo

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Alarm na Fursu: slovenski bogataši denar pred davkarijo skrivajo v Dubaju!

Deli na:
Alarm na Fursu: slovenski bogataši denar pred davkarijo skrivajo v Dubaju!

Cene nepremičnin v Dubaju zaradi Rusov naraščajo. - Foto: Profimedia

Da so Združeni arabski emirati varno zatočišče tudi za bogataše, ki so do denarja prišli na nezakonite načine, je znano. Eden od Slovencev, ki je več let tam posloval in deloma tudi živel, nam je pojasnil, da se da za primerno vsoto denarja seveda doseči tudi, da te država ne bo izročila, in to kljub tiralicam. Vse se lahko kupi, pravi.

Dubaj (ZAE) želi imeti čim več bogatašev, saj to pomeni tudi denar za delovanje njihovega gospodarstva. Tam se res ne plačuje dohodnine in tudi sicer je obdavčenje nizko, kar je zanimivo tudi za slovenske poslovneže, ki poslujejo povsem zakonito. Težava je, da so nekateri formalno registrirani v Dubaju, dejansko pa večji del leta preživijo v Sloveniji.

Ker jih uradno pri nas ni več kot 183 dni na leto (polovico časa), tu niso davčni rezidenti, Slovenija od njih dohodnine ne dobi. Nerezidenti so sicer zavezani za plačilo dohodnine od tistih dohodkov, ki jih ustvarijo v Sloveniji (praviloma so to dohodki iz kapitala – obresti, dividende, dobiček iz kapitala, najemnine).

Pred tremi leti je tedanji vodja Fursa Peter Jenko za Delo povedal, da bodo bolj podrobno preverili posameznike, ki so v tujini le navidezno. Omenil je, da se je tudi drugi največji zavezanec za plačilo dohodnine pri nas preselil v Dubaj. Za koga je šlo, ni razkril. Po besedah Jenka so pri nekaterih primerih zaznali davčno evazijo (izmikanje obdavčenju). »Posamezni zavezanci z visokimi dohodki s pomočjo svojih davčnih svetovalcev ustvarijo okoliščine, ki jim omogočajo pridobitev statusa rezidenta v Združenih arabskih emiratih in hkrati zahtevajo ugotovitev statusa nerezidenta Republike Slovenije.«


Furs preverja, ali je nerezidentski status pravilno ugotovljen ali pa gre morda za fiktivno odjavo stalnega prebivališča oziroma nasploh za neskladje med izkazanim statusom in realnim stanjem. Tako nekateri posamezniki, kljub temu da uveljavljajo nerezidentski status, še naprej živijo v Sloveniji in imajo tukaj svoje družine, plačujejo stroške stanovanja in svoje plačilne kartice uporabljajo v Sloveniji. Finančna uprava seveda imen ne razkriva.

Prej omenjeni slovenski poslovnež, ki deluje v mednarodnem okolju, tudi v Dubaju, nam je razložil, da je to okolje izredno varno. Po Dubaju se lahko sprehajaš sredi noči in veš, da si povsem varen. Tudi to mnoge pritegne. Ena plat medalje je, da obdavčenja ni ali pa je minimalno, toda to hkrati pomeni, da so na primer stroški zdravstvenega zavarovanja zelo visoki. Seveda govorimo o zasebnem zdravstvenem zavarovanju in zasebnih zdravstvenih ustanovah. Tudi izobraževanje je drago, prav tako vrtci. Za leto šolanja na osnovni šoli za otroka plačaš tudi po 20 ali 30 tisoč evrov in več.

Ta poslovnež se sicer ni družil z drugimi Slovenci, zato se njegove naslednje besede ne nanašajo nanje. Pravi, da je mesto pač polno kriminalcev, tistih, ki so na črnih seznamih v svojih domačih državah. Te pogostokrat državi ZAE spregledajo politiko neizročanja, saj so Arabci zelo veliki kupci blaga od zahodnih držav. Od letal in avtomobilov do orožja. Zahod ima tam tudi svoje bančne izpostave. Zato jih pustijo pri miru, je dodal.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24