stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na ameriških letališčih bodo začeli potnikom iz Afrike meriti telesno temperaturo

Deli na:
Na ameriških letališčih bodo začeli potnikom iz Afrike meriti telesno temperaturo

Foto: Reuters

Na letališču v New Yorku so danes začeli preverjati potnike, ki prihajajo v ZDA iz treh z epidemijo ebole najbolj prizadetih afriških držav, za morebitnimi simptomi okužbe s tem smrtonosnim virusom. Preverjanje potnikov bodo v prihodnjih dneh začeli tudi na nekaterih drugih večjih ameriških letališčih.

Pristojni mejni organi bodo na letališču JFK potnikom iz omenjenih treh držav merili telesno temperaturo, prav tako pa bodo morali odgovoriti na vrsto vprašanj, povezanih z njihovo potjo pred prihodom v ZDA, in če so bili morda v stiku z osebami, okuženimi z virusom ebole, poroča britanski BBC.

Ameriška vlada se je za ta ukrep odločila pred dnevi, potem ko je za ebolo v zvezni državi Teksas v sredo umrl 42-letni Američan, ki se je septembra vrnil iz Liberije.

Postopek preverjanja bo potekal na skupno petih letališčih, kamor prispe 94 odstotkov vseh potnikov v ZDA iz omenjenih držav. V prihodnjih dneh se bo začel še na letališčih Newark (New Jersey), Atlanta (Georgia), Chicago (Illinois) in Dulles (prestolnica Washington).

Za podoben ukrep se je v četrtek odločila tudi Velika Britanija. Z Downing Streeta so sporočili, da bodo potnike pregledovali na londonskih letališčih Gatwick in Heathrow ter na vlakih Eurostar.

Zadnja epidemija ebole je izbruhnila na zahodu Afrike. Doslej se je z virusom po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) okužilo več kot 8000 ljudi, umrla pa jih je približno polovica. Najhuje prizadeta je Liberija, kjer je bolezen terjala že nekaj več kot 2300 življenj.

Hemoragična mrzlica ebola se širi s telesnimi tekočinami, v več kot polovici primerov je smrtna, zanjo pa za zdaj ni učinkovitega zdravila niti cepiva.