zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljubljansko letališče že z več kot milijonom potnikov

Deli na:
Ljubljansko letališče že z več kot milijonom potnikov

Foto: Bobo

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so letos našteli že več kot milijon potnikov. V prvih osmih mesecih so zabeležili 997.516 potnikov, v sredo pa je z Brnika odpotoval že milijonti potnik. Tovorni promet je bil v osmih mesecih približno enak lanskemu, je objavil Aerodrom Ljubljana, ki upravlja z največjim slovenskim letališčem.

V javnem prometu so v prvih osmih mesecih našteli 978.070 potnikov, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, število zabeleženih premikov letal pa je naraslo za dva odstotka. Struktura letal se še naprej spreminja v korist večjih in težjih letal, izboljšuje pa se tudi njihova zasedenost.

Lani so milijontega potnika sprejeli nekoliko kasneje, in sicer 25. septembra, leta 2008, ko so oskrbeli največ potnikov v zgodovini letališča, pa je milijonti potnik prek Brnika potoval že 4. avgusta. Na ta dan pred sedmimi leti so oskrbeli rekordnih 8251 potnikov, letošnji rekordni dan, kar se števila potnikov tiče, pa je bil 23. avgust s 6960 potniki.

Rast prometa je po oceni Aerodroma posledica novih in okrepljenih letalskih povezav ter posledično konkurenčnejše ponudbe. Swiss International Airlines je marca uvedel dnevne lete v Zürich, domača Adria Airways Ljubljano od aprila povezuje z Berlinom in Stockholmom, Turkish Airlines je sedmim tedenskim frekvencam dodal še tri in v Istanbul tako leti desetkrat na teden.

V poletni sezoni se je na Brnik s štirimi tedenskimi leti v Helsinke vrnil tudi Finnair, Montenegro Airlines pa je poleti petim tedenskim dodal še šesti let v Podgorico. Obstoječim rednim letalskim prevoznikom se bo z leti v Varšavo spomladi prihodnje leto pridružila še poljska letalska družba LOT.

Potniki lahko z Brnika v času poletnega voznega reda z več kot 160 rednimi leti tedensko z devetimi letalskimi prevozniki potujejo na 27 rednih destinacij. Med najbolj priljubljenimi ostajajo Frankfurt, Zürich, Istanbul in London.

S čarterskimi poleti je bilo čez poletje mogoče leteti še na dodatnih 23 turističnih destinacij. Na teh poletih so letos zabeležili 106.798 potnikov, kar je primerljivo lanskemu letu, vseeno pa nekoliko manjše od pričakovanj, predvsem zaradi odpovedi letov v Tunizijo zaradi zaostrenih političnih razmer.

Poletne mesece na Brniku je zaznamovala tudi obnova dela letališke ploščadi. Osnovno asfaltno vozišče iz leta 1975 so 13. julija nadomestili z novo betonsko ploščo v skupni površini 780 kvadratnih metrov, ob obnovi površine pa so posodobili tudi talno signalizacijo.