GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Frankfurtsko letališče pri letih v ZDA začelo uporabljati telesne skenerje

Deli na:
Frankfurtsko letališče pri letih v ZDA začelo uporabljati telesne skenerje

Foto: Reuters

Na frankfurtskem letališču so včeraj začeli uporabljati telesne skenerje za potnike, ki potujejo v ZDA. Uporaba skenerjev je sicer prostovoljna in bo zaradi večjih varnostnih zahtev omejena samo na potnike, namenjene v ZDA, je sporočila nemška policija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z evropsko zakonodajo lahko države članice uporabljajo te skenerje, vendar potnikov ne smejo prisiliti v pregled z njimi. Nekatere različice skenerjev namreč pomočjo rentgenskih žarkov ali mikrovalov omogočajo slikanje oseb, kot če bi bile gole. Alternativa za potnike, ki ne želijo skozi skener, je ročni pregled, je povedal predstavnik nemške zvezne policije Christian Altenhofen.

Nove različice skenerjev ne prikazujejo slik telesa, temveč na piktogramu označujejo dele telesa, ki jih je treba pregledati. Naprave pa delujejo z tehnologijo, ki nima negativnih posledic za zdravje, je še sporočila policija.

Evropska komisija je novembra lani sprejela predlog za vseevropski pravni okvir za prostovoljno vzpostavitev telesnih skenerjev na evropskih letališčih. Ta omogoča posameznim državam članicam in letališčem, da se, če tako želijo, lahko odločijo za njihovo uporabo, vendar pod strogimi pogoji.

Ti med drugim določajo, da mora pregled spoštovati temeljne pravice potnikov in da skenerji ne smejo ogrožati njihovega zdravja. Prav tako se zahteva, da se potnike ustrezno seznani o uporabi skenerja; potnik pa ima pravico do alternativnega pregleda, če zavrne pregled s telesnim skenerjem.