Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Muslimani so se po ameriških lotili še ambasad evropskih držav

Deli na:
Muslimani so se po ameriških lotili še ambasad evropskih držav

Foto: Reuters

Okoli 5000 protestnikov, jeznih zaradi do muslimanov žaljivega ameriškega filma, je danes v sudanski prestolnici Kartum napadlo britansko in nemško veleposlaništvo. Na nemškem veleposlaništvu so podtaknili ogenj, pri čemer je nastala gmotna škoda, nemško zastavo pa so nadomestili z islamistično. O nasilnih protestih poročajo tudi iz Libanona.

Policija je protestnike v Kartumu skušala razgnati s solzivcem, medtem ko so napadli veleposlaništvo in zaprli pot, da bi preprečili prihod gasilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je dejal, da je osebje veleposlaništva na varnem in da so v stiku z njim. Sudanskega veleposlanika so že pozvali na pogovor in mu izpostavili obvezo sudanske vlade, da zaščiti diplomatska predstavništva.

Zakaj so napadli prav nemško veleposlaništvo, ni jasno. Islamisti so sicer že večkrat kritizirali Nemčijo zaradi vloge v Afganistanu, navaja AFP.

Protestniki so napadli tudi bližnje britansko veleposlaništvo, britansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da nadzirajo razmere.

V Libanonu, kjer je danes tridnevni obisk začel papež Benedikt XVI., pa je bil v spopadih med policijo in islamističnimi protestniki ubit protestnik, 25 je bilo ranjenih, od tega 18 policistov.

Spopad s skupino okoli 300 protestnikov je izbruhnil v Tripoliju pred restavracijo ameriške verige KFC, kjer so podtaknili ogenj. Policija je streljala v množico, proti njim je uporabila tudi solzivec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.