Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mugabe na volitvah povozil opozicijo, ta vztraja, da so bile volitve farsa

Deli na:
Mugabe na volitvah povozil opozicijo, ta vztraja, da so bile volitve farsa

Foto: Reuters

Stranka zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja ZANU-PF naj bi na sredinih volitvah močno zmagala. Kot je včeraj objavila državna volilna komisija, je ZANU-PF od 186 odločenih sedežev v parlamentu dobila 137 poslanskih mandatov. Opozicijska stranka MDC Morgana Tsvangiraija rezultate zavrača in volitve označuje za farso.

Volilna komisija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavila rezultate za 186 poslanskih sedežev v skupno 210-članskem parlamentu. 137 jih je že pripadlo ZANU-PF, Tsvangiraijevi stranki pa 48.

Do dvotretjinske večine v parlamentu, kar bi ji omogočalo tudi spreminjanje ustave, Mugabejevi stranki tako manjkajo samo še trije sedeži, kar glede na sedanje rezultate nihče ne dvomi, da ji bo uspelo. Končni rezultati sredinih parlamentarnih volitev bi morale biti objavljeni do ponedeljka.

Mugabejeva stranka je sicer že v četrtek razglasila "izrazito" zmago na splošnih volitvah v državi. Zmagal naj bi tako Mugabe na predsedniških kot njegova stranka ZANU-PF na parlamentarnih volitvah.



Medtem pa Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Mugabejevega tekmeca Tsvangiraija ne priznava poraza. Trdi, da je prišlo do obširnih volilnih prevar in meni, da bi lahko "lažne" volitve državo popeljale v krizo. Volitve so za Tsvangiraija nične.

ZANU-PF na drugi strani zatrjuje, da so bile volitve svobodne in poštene. Istega mnenja je tudi osrednja volilna komisija in tudi opazovalna misija Afriške unije. Kot je povedal vodja opazovalne misije, nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, so bile volitve v Zimbabveju poštene in verodostojne. Misija je sicer opozorila na težave z volilnim imenikom in na primere, ko so volivce odvračali od volišč.

89-letni Mugabe v Zimbabveju vlada že 33 let, obljubil pa je, da bo predal oblast, če bo volitve izgubil. Rezultati predsedniškega dela volitev naj bi bili znani v prihodnjih dneh. Če bo potreben drugi krog, bo potekal 11. septembra.