dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Ana Maria Mitič Njena.si

Ana Maria Mitič znova v voditeljske čevlje

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Morilec Breivik je načrtoval umore visokih norveških politikov

Deli na:
Morilec Breivik je načrtoval umore visokih norveških politikov

Odločitve za spremembo noče pojasniti. - Foto: Reuters

Na Norveškem so objavili prve zapiske zaslišanj množičnega morilca Andersa Behringa Breivika, ki je julija letos ubil 77 ljudi. 32-letni desničarski skrajnež je med zaslišanjem dejal, da je bil namen napada na urad premiera Jensa Stoltenberga zrušitev vladne stavbe, ker mu to ni uspelo, pa se je odpravil na otok Utoya, kjer je ustrelil 69 ljudi.

Norveški časnik VG je tako danes na osmih straneh objavil Breivikove izjave z zaslišanj, pri tem pa niso objavili podrobnosti, kako je Breivik na otoku Utoya sejal smrt. Policija je Breivika na 18 zaslišanjih zasliševala več kot 130 ur. Policija objave zapisnikov z zaslišanj ni želela komentirati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večina smrtnih žrtev na otoku je bila članov podmladka vladajočih socialdemokratov, zaradi eksplozije avtomobila bombe v vladni četrti v norveški prestolnici Oslo pa je umrlo osem ljudi.
 
Odgovorni urednik časnika Torry Pedersen je pojasnil razlog za današnjo objavo: "Javnost ima sedaj prvič priložnost, da sliši Breivikovo besedo."
 
Po poročanju VG naj bi Breivik med zaslišanji med drugim razkril, da je predvsem želel umoriti nekdanjo norveško premierko Gro Harlem Brundtland, zunanjega ministra Jonasa Gahra Storea in predsednika socialdemokratskega podmladka AUF Eskila Pedersena. Trojico je Breivik po lastnih besedah uvrstil med "izdajalce kategorije A".