palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU okrcala Srbijo zaradi njene nevtralne politike do Rusije

Deli na:
EU okrcala Srbijo zaradi njene nevtralne politike do Rusije

Foto: Reuters

Italijanska zunanja ministrica Federica Mogherini je ob včerajšnjem obisku v Beogradu postavila pod vprašaj politiko nevtralnosti do Rusije, ki jo že tedne brani Srbija kot kandidatka za članstvo v EU. Italija je sicer s 1. julijem prevzela polletno predsedovanje EU.

Mogherinijeva, ki se jo med drugim omenja kot favoritko za naslednico Catherine Ashton na položaju visoke zunanjepolitične predstavnice EU, je srbskim politikom včeraj dejala, da upa, da bo Srbija "v prihodnjih tednih in mesecih" bolje uskladila svojo zunanjo politiko z zunanjo politiko EU.

Beograd tradicionalno goji tesne prijateljske in gospodarske odnose z Rusijo. Italijanska gostja pa je srbskim politikom dala vedeti, da bodo morali hitreje, kot bi sami želeli, izbrati med dobrimi odnosi z Rusijo na eni strani ter približevanjem EU na drugi strani, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Srbija je sicer doslej vztrajala, da se bo morala z zunanjo politiko unije v celoti uskladiti šele po tem, ko bo zaključila pristopna pogajanja z njo, kar pa bo trajalo še leta.

Tudi včeraj je srbski zunanji minister Ivica Dačić ponovil, da je cilj Srbije, da svojo zunanjo politiko prilagodi evropski, a po njegovih besedah to pomeni, "da se bomo v prihajajočem časovnem obdobju do zaprtja vseh poglavij (v pristopnih pogajanjih) oziroma poglavja 31 o zunanji in varnostni politiki usmerili v to, da izpolnimo svoje obveznosti".



Srbski mediji so minuli teden poročali, da EU pričakuje, da bo Beograd svojo zunanjo politiko že do 1. septembra uskladil s politiko unije. Dačić je to poročanje komentiral z besedami, da je 70 odstotkov srbske zunanje politike že sedaj enakih evropski.

Sporno je po poročanju APA to, da se Srbija ni pridružila sankcijam, ki jih je zaradi krize v Ukrajini proti Rusiji uvedla EU. Še v tem tednu se sicer obetajo tudi prve prave gospodarske sankcije unije proti Rusiji. Dačić je sicer zatrdil, da Mogherinijeva Srbiji včeraj ni postavila ultimata glede krize v Ukrajini ali uvedbe sankcij proti Rusiji.

Na besede Italijanke se je včeraj že odzval tudi srbski premier Aleksandar Vučić (foto), ki je zatrdil, da je Srbija povsem lojalna EU, a da obenem od Bruslja pričakuje, da ta spoštuje njene vitalne in nacionalne interese. Kot je še dejal, EU ne bi smela pričakovati, da bo Srbija v zameno za trepljanje po hrbtu uničevala lastno gospodarstvo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. "Situacija, v kateri se nahaja Srbija, ni lahka," je še opozoril.

Mogherinijeva je sicer Srbijo obiskala v okviru turneje po Balkanu - pred Beogradom je obiskala Sarajevo, Prištino, Skopje in Tirano -, na kateri je v imenu novega italijanskega predsedstva EU. V pogovorih s srbskim političnim vrhom je poleg omenjenega tudi dejala, da EU pričakuje nadaljevanja dialoga s Prištino ter izvedbo notranjih reform.