sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Molenbeek-Saint-Jean - džihadistična nebesa sredi Bruslja

Deli na:
Molenbeek-Saint-Jean - džihadistična nebesa sredi Bruslja

Foto: Reuters

V bruseljski četrti Molenbeek-Saint-Jean, ki leži približno pet kilometrov stran od središča mesta, so v policijskih racijah po petkovih pariških terorističnih napadih aretirali že 23 oseb. Četrt zaradi tega nekateri že imenujejo kar džihadistična nebesa.

Ljudje so v Molenbeeku večinoma naseljeni začasno, a številne družine so se tam tudi ustalile. V kulturno raznoliki skupnosti živi tudi velika muslimanska skupnost.

"Molenbeek je čuden predel mesta," je za BBC menil Claude Moniquet, bruseljski poznavalec obveščevalnih služb. "Ima zelo mešano populacijo s tisoči priseljencev, med katerimi jih je več kot polovica muslimanskega izvora. V nekaterih delih delež muslimanov znaša med 70 in 80 odstotkov," je še povedal.

Teroristični napadi v Parizu so bruseljsko četrt, kjer so policisti izvedli številne racije, postavili v središče svetovne pozornosti. Dve aretirani osebi sta bili obtoženi terorističnih dejanj in po teh dogodkih so nekateri predel mesta označili za džihadistična nebesa, kar ni pravično do številnih prebivalcev.

Lastnik restavracije Derdabi Nabil, čigar gostje prihajajo iz več kot 30 različnih držav, pravi, da ljudje v Molenbeeku živijo v slogi. "Bilo je ogromno policistov in orožja," je Nabil povedal o dogajanju med racijami. "Prvič smo videli kaj takšnega," je dodal.

Sicer je Molenbeek povezan tudi s številnimi napadi v preteklosti. Tu so potekale preiskave v povezavi z januarskim terorističnim napadom na francoski satirični tednik Charlie Hebdo. V tem predelu naj bi prebivala tudi osumljenec za spodleteli napad na hitrem vlaku med Amsterdamom in Parizom letos poleti in francoski državljan, ki je obtožen uboja štirih oseb lani v judovskem muzeju v Bruslju.

Belgijski minister za notranje zadeve Jan Jambon je potrdil, da velik delež Belgijcev, ki so se pridružili skupini Islamska država v Siriji, prihaja prav iz tega predela. "Število ljudi, ki odhajajo v Sirijo se zmanjšuje," je povedal notranji minister. "Vendar tisti, ki odhajajo, še vedno prihajajo iz Molenbeeka in Bruslja," je dodal.

Podatki londonskega mednarodnega centra za študije radikalizma in političnega nasilja kažejo, da je 296 borcev prišlo iz Belgije. To pomeni, da v tej državi pride 27 islamskih skrajnežev na milijon prebivalcev, kar Belgijo uvršča na prvo mesto med evropskimi državami. Iz Nemčije je na primer v Sirijo odšlo zgolj 240 oseb, poroča nemški Deutsche Welle.

Nekateri so jezni, da četrt označujejo za leglo ekstremizma, češ da je to pretirano. Za številne je namreč Molenbeek kljub vsem problemom še vedno dom in ti ljudje ne želijo, da dejanja nekaterih posameznikov očrnijo celotno skupnost.