Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korumpirana prijateljica spodnaša južnokorejsko predsednico

Deli na:
Korumpirana prijateljica spodnaša južnokorejsko predsednico

Foto: Getty Images

V južnokorejski prestolnici Seul se je na protestu zbralo več deset tisoč ljudi, ki že četrti teden zapored zahtevajo odstop predsednice države Park Geun Hye

V južnokorejski prestolnici Seul se je na protivladnem protestu zbralo več deset tisoč ljudi, ki že četrti teden zapored zahtevajo odstop predsednice države Park Geun Hye po korupcijski aferi, povezani z njeno prijateljico, ki je pretresla državo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah organizatorjev se je protestnega shoda s svečami v središču južnokorejske prestolnice udeležilo okoli 450.000 ljudi. Policija navaja, da je bilo protestnikov 155.000.

Demonstracije so potekale mirno, udeležile so se jih tudi številne družine. V mestu sicer veljajo močno poostreni varnostni ukrepi, policija pa med drugim z avtobusi in tovornjaki blokira dostop do predsedniške palače.



Parkova je v nedavnem televizijskem nagovoru priznala, da je bila nepazljiva glede dolgoletne zaupnice Choi Soon Sil, in pristala na zaslišanje v korupcijskem škandalu. Njeno prijateljico so v četrtek uradno aretirali zaradi prevare in zlorabe položaja, prav tako je obtožena vmešavanja v državne zadeve.

Škandal je zamajal zaupanje javnosti v Parkovo, ki ima pred sabo še leto dni mandata. Nova javnomnenjska raziskava kaže, da jo podpira le pet odstotkov državljanov, kar je najnižja podpora javnosti kateremu koli južnokorejskemu predsedniku doslej.

Uradna preiskava se osredotoča na obtožbe, da je 60-letna Choijeva uporabila tesen odnos s Parkovo za siljenje lokalnih podjetij v velike donacije dvomljivim neprofitnim fundacijam, ki jih je nato izrabljala za lastne koristi. Predsednico pa naj bi zvabila tudi v verski kult, kar je Parkova zanikala.