reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mobilne naprave v središču pozornosti letošnjega sejma CES

Deli na:
Mobilne naprave v središču pozornosti letošnjega sejma CES

Prihodnji teden se bo v Las Vegasu začel mednarodni sejem zabavne elektronike Consumer Electronics Show (CES). Letošnji sejem - eden največjih na svetu - bo potekal v znamenju vseprisotnih mobilnih naprav, poleg tega bodo zanimanje pritegnili tudi "pametni" avtomobili in prototipi prosojnih ter gibkih zaslonov.

Sejem bo potekal od torka do petka in bo na rekordnih 170.000 kvadratnih metrih postregel s preko 3000 razstavljavci s področja zabavne elektronike, ki bodo predstavljali vse od smučarskih očal z brezžično povezavo in "omreženih" napravic za spremljanje zdravja do avtomobilov ter seveda širokega nabora tablic, prenosnikov, mobilnikov in igralnih konzol.

Po pričakovanju organizatorja, ameriškega združenja zabavne elektronike (CEA), naj bi sejem obiskalo več kot 150.000 obiskovalcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Če so v zadnjih letih na sejmu še kraljevali računalniški giganti, kot so Microsoft, Intel in Hewlett-Packard, pa bo letos pozornost v prvi vrsti namenjena podjetjem, ki se ukvarjajo z napravami, ki so mobilne, a hkrati tudi ves čas povezane v oblak. To se kaže tudi v izbiri glavnega govorca na sejmu - direktorja Qualcomma, ameriškega proizvajalca čipov za mobilne naprave, ki je v letu 2012 po tržni vrednosti precej neopaženo prehitel Intel.

Kljub temu pa bo na sejmu gotovo videti še večje in boljše televizijske zaslone s še večjimi ločljivostmi. Južnokorejski Samsung naj bi med drugim razkril prototip televizorja s prozornim ekranom, govora pa je tudi o gibkih zaslonih za mobilne naprave.

Proizvajalci mobilnih telefonov, med drugim tudi kitajska Huawei in ZTE ter japonski Sony, bodo na sejmu predstavili nabor novih modelov mobilnikov z večjimi in boljšimi zasloni, pri čemer se meje med tablicami in mobilniki vse bolj brišejo.

Pomemben del sejma CES bodo tudi bolj vzdržljive baterije in že dolgo pričakovani brezžični načini polnjenja mobilnih naprav. Poudarek bo tudi na novih uporabniških vmesnikih - uporabniki namreč zapuščajo klasično tipkovnico in miško in se vse bolj usmerjajo k zaslonom na dotik, do določene meje pa tudi h glasovnim ukazom.

Sejma se bo udeležilo tudi osem proizvajalcev avtomobilov, ki bodo predstavili najnovejše dosežke na področju avtomobilske zabavne elektronike, naprednih tehnologij za izogibanje trkom in prototipov "pametnih" avtomobilskih tehnologij, ki naj bi v prihodnosti namesto voznikov upravljale volan.

Apple, eno vodilnih podjetij na področju mobilnih naprav, se sejma že tradicionalno ne udeležuje, bo pa namesto ameriškega giganta na sejmu več kot 440 podjetij predstavljalo različne dodatke in aplikacije za Applove naprave.