stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Minister: V BiH bomo storili vse, da ne bi postali "parkirišče za migrante"

Deli na:
Minister: V BiH bomo storili vse, da ne bi postali "parkirišče za migrante"

Migranti in policisti na mejnem prehodu Maljevac v BiH. - Foto: Reuters

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Fahrudin Radončić je včeraj po srečanju s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem vMinister za varnost BiH: Migracije niso humanitarno temveč varnostno vprašanje Zagrebu dejal, da je treba migrantsko krizo razumeti predvsem kot varnostno in ne humanitarno vprašanje. Napovedal je, da bodo v.

Za Bosno in Hercegovino je zelo pomembno, da bo hrvaška meja absolutno neprebojna za nezakonite migrante iz varnostnih in ostalih razlogov, je dejal Radončić. S tem bo Hrvaška izpolnila svoje cilje za članstvo v schengnu, pa tudi migranti se bodo izogibali BiH, ker ta migrantska pot ne bo več atraktivna.

Dodal je, da to niso več begunci, ki bežijo pred vojno, ampak ekonomski migranti, do katerih v BiH ni več toliko empatije, je poročal hrvaški radio.

Radončić je pozval Hrvaško in druge članice Evropske unije, naj pomagajo BiH v boju proti nezakonitim migracijam. Pozval je EU, naj migracijske krize ne obravnava samo kot humanitarno, ampak tudi kot varnostno vprašanje.


"Če se ne bomo dogovorili z EU, bomo v težavah. Vse bom storil, da BiH ne bo parkirišče za migrante," je poudaril. Dodal je, da je 93 odstotkov pomoči Evropske unije, ki jih BiH prejme zaradi migrantske krize, namenjenih za reševanje humanitarnega vidika krize, ostalih sedem odstotkov pa za varnostne projekte.

Dejal je, da nujno čim hitreje potrebujejo najmanj 400 policistov, skupno pa najmanj 1200. Izpostavil je, da v zadnjih treh letih niso zaposlili nobenega mladega policista in da je na meji nameščen le en policist na 25 kilometrov.

Opozoril je, da so varnostne in obveščevalne službe v BiH na skrajnih mejah svojih zmogljivosti ne samo zaradi izjemno velikega števila migrantov, ki jih je težko identificirati, temveč tudi zaradi povratnikov iz vojn v Iraku in Siriji.

Hrvaški notranji minister Božinović pa je zagotovil, da bo Hrvaška podprla zahteve BiH, da bi dobili več evropskih sredstev za svoje varnostne sile. Obenem je pozval Radončića, naj Hrvaška in BiH "že danes" dodatno okrepita sodelovanje med obmejnima policijama. Med drugim je dejal, da si države ne smejo dopustiti, da tihotapci ljudi iz različnih državah bolje sodelujejo kot policisti iz teh istih držav.