testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mimo Zemlje je letel asteroid

Deli na:
Mimo Zemlje je letel asteroid

Foto: Reuters

Mimo Zemlje je danes letel asteroid 2012 DA14. Ob 20.24 je pri oddaljenosti 27.800 kilometrov dosegel najbližjo točko Zemlji in se nato začel od nje spet oddaljevati, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S tem je bil asteroid bliže našemu planetu kot številni sateliti in veliko bližje kot Mesec. Videti ga je bilo moč le z dobrim daljnogledom.

Pri mimoletu okoli 50 metrov velikega asteroida je šlo za rekordno bližnje srečanje s tako velikim asteroidom od začetka sodobnih meritev.

Asteroid 2012 DA14 se je Zemlji približal na oddaljenosti približno dvakratnega Zemljinega premera. A njegova pot je bila dovolj dobro poznana, da so znanstveniki lahko z gotovostjo izključili možnost trčenja.

Po ocenah ameriške vesoljske agencije Nasa asteroid podobne velikosti kot 2012 DA14 v povprečju leti blizu Zemlje vsakih 40 let, zadene pa jo le na vsakih 1200 let. Do naslednjega srečanja s tem asteroidom bo prišlo leta 2046 in takrat ne bo bližje kot 1,6 milijona kilometrov.

Če bi tako velik asteroid dejansko trčil v Zemljo, bi bil učinek podoben bombi z močjo 2,4 megatone. To je dovolj, da bi z zemljo zravnal veliko območje, ne bi pa imel globalno katastrofičnih učinkov.

Je pa danes tako gmotno škodo kot poškodbe pri ljudeh povzročil padec meteorita v osrednji Rusiji. Pri tem je bilo ranjenih približno 1000 ljudi, od tega 200 otrok, večina pa je rane utrpela zaradi razbitih okenskih stekel. Meteorit, ki je imel premer več metrov in je tehtal okoli deset ton, je vstopil v atmosfero s hitrostjo med 15 do 20 kilometrov na sekundo.