kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran že drugič v vesolje poslal opico

Deli na:
Iran že drugič v vesolje poslal opico

Foto: Reuters

Iran je že drugič v vesolje uspešno poslal opico, je danes sporočil iranski predsednik Hasan Rohani. Opica z imenom Fargam se je varno vrnila na Zemljo, Iran pa ni razkril, kdaj je bil vesoljski polet opravljen. Iran je že januarja zatrjeval, da je prvič v vesolje izstrelil opico, ki naj bi preživela pot nazaj na Zemljo.

"To je že druga opica, ki je bil izstreljena v vesolje in se je zdrava vrnila v Iran. Čestitam znanstvenikom in državi," je Rohani zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Prvo izstrelitev opice so sicer spremljali dvomi, da je bil eksperiment uspešen, saj so po pristanku na Zemlji medijem pokazali drugo opico in ne tiste, ki je šla v vesolje. Podoben poskus septembra 2011 ni bil uspešen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iran je prvi satelit v zemljino orbito izstrelil februarja 2009, leto kasneje pa je Teheran sporočil, da je uspešno testiral raketo, ki je v vesolje ponesla miš, želvo in črve.

Iranski vesoljski program vzbuja skrbi v zahodnih državah, ki ugibajo, da ima program vojaške namene in da Iran poskuša izdelati tehnologijo za jedrske rakete.