Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanovićeva soproga predlaga ljudem, naj si režejo tanjše rezine črnega kruha

Deli na:
Milanovićeva soproga predlaga ljudem, naj si režejo tanjše rezine črnega kruha

Foto: Reuters

Vodja oddelka za promocijo zdravja pri hrvaškem zavodu za javno zdravje Sanja Musić Milanović (na posnetku z ameriško prvo damo Michelle Obama), ki je tudi soproga hrvaškega premiera Zorana Milanovića, je izjavila, da pravilna prehrana ne pomeni tudi nakupa najdražjih živil. Dejala je, da bo tudi dražji črni kruh cenejši od belega, če ga bodo ljudje rezali na tanjše rezine.

V včerajšnji oddaji hrvaškega radia Izberi zdravje je državljanom priporočila nekaj živil, ki naj bi jih prebivalci redneje uživali.

Poudarila je, da je treba ovreči mit o tem, da je pravilna prehrana tudi dražja. "Dejansko je cenejša, ker je treba pojesti manj hrane," je izjavila.

Po njenih besedah sicer drži, da je priporočeni črni kruh dražji od belega, a je ljudem predlagala, naj črni kruh raje narežejo na tanjše rezine. "Je cenejše in bolj zdravo," je dejala Musić Milanovićeva. Dodala je, da je en dan star kruh, ki izgubi nekaj vode, še bolj zdrav.

Musić Milanovićeva je še dejala, da zanjo zdrava prehrana ne pomeni nakupa najdražjih živil, temveč nakup dostopne in cenejše hrane. Kot izjemno zdravo in poceni živilo je omenila sardele.

Izpostavila je tudi analize zavoda za zdravje iz zadnjih 15 let, ki kažejo občutno statistično razliko smrtnosti zaradi bolezni, ki jih povzroča nepravilna prehrana, med celinsko in obalno Hrvaško. V krajih ob Jadranskemu morju je smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja, ki so posledica prekomerne teže, nižja.