Revija Reporter
Svet

Milanovićeva inavguracija bo preprosta, v predsedniškem uradu in brez tujih gostov

STA

7. feb. 2020 6:00

Deli na:

Novi hrvaški predsednik Milanović je sicer najavil, da se bodo odnosi s Slovenijo po njegovi zmagi izboljšali, a sprememb ni za pričakovati.

Bobo

Novoizvoljeni hrvaški predsednik Zoran Milanović bo kot predsednik republike slovesno prisegel samo pred nekaj deset uradniki v svojem uradu 18. februarja. Zaradi Milanovićeve odločitve, da bo inavguracija potekala v manjšem formatu, kot so bile inavguracije prejšnjih hrvaških predsednikov, ne bo gostov iz tujine.

Slovenski predsednik Borut Pahor je med prvimi čestital Milanoviću po njegovi zmagi v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal 5. januarja. Pahor je dan po hrvaških predsedniških volitvah med drugim povedal, da sta se z Milanovićem pogovarjala po telefonu in da je sprejel Milanovićevo vabilo na februarsko inavguracijo.

"Milanović in Pahor sta se pogovarjala takoj po volitvah in Milanović je omenil povabilo na inavguracijo, če bo potekala v formatu, kot je bil doslej. Medtem se je format inavguracije spremenil in na slovesnosti ne bo tujih državnikov," je za STA pojasnil tiskovni predstavnik urada novoizvoljenega hrvaškega predsednika Nikola Jelić.

Prejšnji hrvaški predsedniki so slovesnost inavguracije organizirali na zagrebškem Trgu svetega Marka, ki se nahaja ob istoimenski cerkvi med poslopji parlamenta, vlade in ustavnega sodišča. Milanović za svojo inavguracijo ni želel tovrstne množične slovesnosti.

Februarja 2015, ko je pred številnimi državljani na Trgu svetega Marka prisegla dosedanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, je bilo več deset tujih delegacij, med njimi tudi slovenska s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu.

Jelić je za STA tudi dejal, da se Milanović in Pahor nista več slišala, potem ko je slovenski predsednik čestital hrvaškem kolegu za zmago na volitvah.

Milanović se še ni odločil, katero državo bo prvo obiskal, potem ko bo tudi uradno prevzel dolžnost hrvaškega predsednika, je dejal Jelić. Spomnil je na nedavno Milanovićevo izjavo, da bo njegovo prvo predsedniško potovanje v tujino morda v katero od sosednjih držav.

Novoizvoljeni hrvaški predsednik je med predvolilno kampanjo večkrat izpostavil pomen partnerskih odnosov s Slovenijo, medtem ko je odprto kritiziral državni vrh Srbije in Madžarske ter imel nevtralno držo do Bosne in Hercegovine ter Črne gore.

Na inavguracijo petega hrvaškega predsednika od osamosvojitve države so povabljeni predsednika vlade in parlamenta Andrej Plenković in Gordan Jandroković, kot tudi podpredsedniki vlade in sabora. Med nekaj deset povabljenci so tudi trije bivši predsedniki države Stjepan Mesić, Ivo Josipović in Grabar-Kitarovićeva. Poleg njih pa tudi predsednik vrhovnega sodišča Đuro Sessa in poveljnik generalštaba hrvaške vojske Mirko Šundov ter člani Milanovićeve družine in volilnega štaba.

Predsedniško prisego bo opravil pred predsednikom ustavnega sodišča Miroslavom Šeparovićem. Po inavguraciji bo sledila uradna primopredaja poslov za petletni mandat.