luna roka Dobra karma

Naravni ritmi v mesecu aprilu skozi djotiš ...

babica, ženska, zamišljena, žalostna, upokojenka, starka Svet24.si

Izpoved slovenske starostnice: "Po vasi so ...

hotel-epic, postojna, karantena Reporter.si

Osebna izpoved potnika iz Madrida, ki je v ...

koronavirus, denar, covid-19 Svet24.si

To prinaša megazakon za samozaposlene, študente,...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

04CONTAGION-01-videoSixteenByNineJumbo1600 Odkrito.si

Je to film, ki je napovedal pandemijo ...

inja zalta Njena.si

Preobrat: Inja Zalta po zbiranju denarja že doma

Svet

Zoran Milanović bo danes prisegel kot novi hrvaški predsednik

Deli na:
Zoran Milanović bo danes prisegel kot novi hrvaški predsednik

Skromna ceremonija bo potekala v predsedniškem uradu, nanjo pa niso povabili gostov iz tujine. - Foto: STA

Zoran Milanović bo danes slovesno prisegel kot peti predsednik Hrvaške od osamosvojitve sosednje države. Novoizvoljeni predsednik se je odločil prekiniti tradicijo množičnih inavguracij na Trgu svetega Marka v Zagrebu, tako da bo skromna ceremonija potekala v predsedniškem uradu, na katero niso povabili gostov iz tujine.

Na slovesnost so vabljeni predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković ter podpredsedniki vlade in parlamenta. Med nekaj deset povabljenci so tudi trije bivši predsedniki države, dosedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ter Ivo Josipović in Stjepan Mesić. Protokol predvideva navzočnost sodnikov ustavnega sodišča na čelu z njegovim predsednikom Miroslavom Šeparovićem.

Inavguracija se bo začela točno opoldne. Po podpisu prisege bo imel Milanović nagovor, nato naj bi sledila primopredaja poslov z dosedanjo hrvaško predsednico.

Prvi delovni dan v petletnem mandatu v predsedniškem uradu na Pantovčaku bo Milanović imel v sredo. Kdaj in kam bo odpotoval na prvi obisk v tujino, zaenkrat ni znano. Pred kratkim je izjavil, da bo njegovo prvo predsedniško potovanje v tujino morda v katero od sosednjih držav.

Novoizvoljeni hrvaški predsednik je med predvolilno kampanjo večkrat izpostavil pomen partnerskih odnosov s Slovenijo, tako da ni izključeno, da bo njegov prvi predsedniški obisk ravno v Ljubljani, potem ko jo je za svoje zadnje zunanjepolitično potovanje izbrala Grabar-Kitarovićeva, kjer se je neformalno srečala s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem.

loading...
Loading...