Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zoran Milanović bo danes prisegel kot novi hrvaški predsednik

Deli na:
Zoran Milanović bo danes prisegel kot novi hrvaški predsednik

Skromna ceremonija bo potekala v predsedniškem uradu, nanjo pa niso povabili gostov iz tujine. - Foto: STA

Zoran Milanović bo danes slovesno prisegel kot peti predsednik Hrvaške od osamosvojitve sosednje države. Novoizvoljeni predsednik se je odločil prekiniti tradicijo množičnih inavguracij na Trgu svetega Marka v Zagrebu, tako da bo skromna ceremonija potekala v predsedniškem uradu, na katero niso povabili gostov iz tujine.

Na slovesnost so vabljeni predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković ter podpredsedniki vlade in parlamenta. Med nekaj deset povabljenci so tudi trije bivši predsedniki države, dosedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ter Ivo Josipović in Stjepan Mesić. Protokol predvideva navzočnost sodnikov ustavnega sodišča na čelu z njegovim predsednikom Miroslavom Šeparovićem.

Inavguracija se bo začela točno opoldne. Po podpisu prisege bo imel Milanović nagovor, nato naj bi sledila primopredaja poslov z dosedanjo hrvaško predsednico.

Prvi delovni dan v petletnem mandatu v predsedniškem uradu na Pantovčaku bo Milanović imel v sredo. Kdaj in kam bo odpotoval na prvi obisk v tujino, zaenkrat ni znano. Pred kratkim je izjavil, da bo njegovo prvo predsedniško potovanje v tujino morda v katero od sosednjih držav.

Novoizvoljeni hrvaški predsednik je med predvolilno kampanjo večkrat izpostavil pomen partnerskih odnosov s Slovenijo, tako da ni izključeno, da bo njegov prvi predsedniški obisk ravno v Ljubljani, potem ko jo je za svoje zadnje zunanjepolitično potovanje izbrala Grabar-Kitarovićeva, kjer se je neformalno srečala s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem.