benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija je Hrvaški najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov

Deli na:
Slovenija je Hrvaški najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov

Foto: Reuters

Slovenija je Hrvaški uradno najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov, so pojasnili na policiji. V zadnjih dneh je v Slovenijo prišlo vse več oseb, za katere domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante. Slovenska policija je v sredo poskušala Hrvaški vrniti skupino okoli 160 Maročanov, ki so se po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica izkazali za klasične ekonomske migrante. Ker je Hrvaška to zavrnila, bodo omenjeni Maročani ostali v migracijskem toku. Šefic je dodal, da Slovenija ne vrača vseh ekonomskih migrantov.

Glede poskusa vračanja omenjenih Maročanov je Šefic na današnji novinarski konferenci poudaril, da gre za običajen postopek. Danes je bil obveščen, da je Hrvaška tudi uradno zavrnila vrnitev omenjenih ekonomskih migrantov. Tako bodo "ostali v migracijskem toku, saj jih na drug način ne moremo v tem trenutku vračati," je pojasnil.

Za netočne je označil informacije, da Slovenija avtomatično vrača vse ekonomske migrante. Je pa dejal, da bodo o vračanju ekonomskih migrantov, ki so se pridružili migracijskemu toku iz držav z vojno, spregovorili tudi na današnji videokonferenci kontaktnih točk.

Šefic je komentiral tudi varnostno situacijo po petkovih terorističnih napadih v Parizu. Pojasnil je, da intenzivno sodelujejo s tujimi varnostnimi organi in si izmenjujejo informacije, da bodo lahko naredili ustrezne ocene in načrtovali ukrepe.

Kakšnih pojavov, ki bi morali vzbujati posebno skrb, pri nas niso zabeležili, je dejal in dodal, da so pa "v naši okolici dogodki, na katere moramo biti posebej pozorni". Poudaril je še, da ni nobenega razloga za vznemirjenje.

Vse več čistih ekonomskih migrantov

Na policiji so za STA pojasnili, da v postopkih registracije migrantov preverjajo tudi po nacionalnih in mednarodnih bazah podatkov ter ugotavljajo njihovo državljanstvo.

Na podlagi ugotovljene identitete migranta, njegovega državljanstva in namena vstopa v nadaljevanju policija ustrezno ukrepa. Migrante, ki prihajajo iz držav, kjer potekajo oboroženi spopadi in za katere velja načelo nevračanja ter za katere upravičeno domnevajo, da bodo v EU zaprosili za mednarodno zaščito, namestijo v namestitvene centre po Sloveniji.

Poleg teh pa v zadnjih dneh prihaja tudi vse več oseb, za katere na osnovi ugotovljenega državljanstva upravičeno domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante. Ti tujci v Sloveniji niti ne zaprosijo za mednarodno zaščito, so navedli v policiji.

Zato so v skladu z veljavnim pravnim redom EU in na osnovi veljavnega bilateralnega sporazuma o izročitvi in sprejemu oseb, katerih vstop ali prebivanje je nezakonito, po neuspelem neformalnem vračanju Hrvaški uradno najavili vračanja skupine ekonomskih migrantov. Odgovora hrvaških varnostnih organov še niso prejeli, so zapisali na policiji.

Za podoben ukrep so se očitno odločili tudi v Srbiji in Makedoniji. Tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce Melita Šunjić je danes sporočila, da sta državi začeli omejevati vstop beguncem na svojih mejah.

Srbija od srede popoldne dovoli v državo vstop samo beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, ostale zavrača kot ekonomske migrante. Makedonija pa naj bi omejevala vstop beguncem iz nekaterih držav, kot so Libija, Maroko, Pakistan, Šrilanka in Sudan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.