900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanović odgovoril na kritike zaradi nakupa novega letala

Deli na:
Milanović odgovoril na kritike zaradi nakupa novega letala

Foto: Reuters

Hrvaški premier Zoran Milanović se je na današnji redni seji vlade odzval na kritike nedavnega vladnega soglasja agenciji za civilno letalstvo za nakup novega letala za lastne potrebe. Povedal je, da gre za "delovno sredstvo" agencije in ne za "zasebno igračo". Obenem je pohvalil transparentnost dela vlade v tem primeru.

Vlada ne kupuje letala zaradi razvajenosti svojih članov, temveč je dala soglasje za nakup letala za potrebe agencije za civilno letalstvo, je poudaril Milanović. Ocenil je, da negativnih odzivov verjetno ne bilo, če vlada o tem ne bi javno razpravljala na svoji seji. Dodal je, da agencija lahko kupi tudi deset letal, če lahko upraviči njihov nakup, so pa hkrati odgovorni za morebitne napačne odločitve.

Potrdil je, da bodo letalo lahko uporabljali tudi za vladne potrebe. Kritiki ob tem predvsem trdijo, da gre za nepotreben luksuz vlade in zamerijo, da vlada kupuje novo letalo kljub velikim proračunskim luknjam.

Kot so prejšnji teden poročali hrvaški mediji, namerava agencija za nakup letala odšteti 65 milijonov kun (8,5 milijonov evrov). Vlada je soglašala s tovrstnim finančnim načrtom.


V hrvaški agenciji za civilno letalstvo so nakup novega letala upravičili s potrebo po izboljšanju varnostnih standardov v letalskem prometu na Hrvaškem, ker bodo z novim letalom lahko preverjali navigacijske sisteme na hrvaških letališčih. Dodali so, da bodo letalo uporabljali tudi za reševalne operacije in prevoz državnih uradnikov.

Trdijo, da je projekt nakupa letala šele na začetku in da so izdelali študijo, ki je pokazala, da je projekt trajnostno upravičen. Evropska komisija je pred kratkim sporočila, da so dvakrat zavrnili projekt financiranja nakupa hrvaškega letala, ker gre za več denarja, kot ga lahko zagotovijo iz obstoječih IPA programov.

Hrvaški mediji so poročali, da v agenciji obravnavajo nakup enega izmed štirih modelov letal, ki so cessna CJ2+, piaggio anavni, beechcrat king air in beechcraft hawker 400 XPR.

Vsako od omenjenih letal stane od šest do sedem milijonov ameriških dolarjev, vrednost dodatne opreme za naloge, ki jih predvideva agencija, pa je približno 3,5 milijona evrov.