Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Messi že četrtič zapored najboljši nogometaš sveta

Deli na:
Messi že četrtič zapored najboljši nogometaš sveta

Foto: Reuters

Na Fifini slavnostni prireditvi nič novega: že četrtič zapored je nagrado za najboljšega nogometaša na svetu dobil argentinski virtuoz Lionel Messi. Barcelonin zvezdnik je bil, tako kot že v letih 2009, 2010 in 2011, glavni junak večera, v katerem je krovna nogometna organizacija podelila nagrade najboljšim v preteklem letu.

In čeprav lovorika za nogometaša leta ni več edina, nogometašice dobijo svoje zadnje desetletje, v zadnjih letih pa podelijo priznanja še trenerjem in trenerkam, je bil spet v središču pozornosti Messi. Ob njem sta bila v ožjem izboru še tekmec iz španskega prvenstva, Realov napadalec Cristiano Ronaldo, in klubski sotekmovalec iz Barcelone Andres Insesta. Na koncu ni bilo kakšnih posebnih dvomov: pri glasovanju je namreč Messi dobil 41,60 odstotka glasov, Ronaldo 23,68 in Iniesta 10,91 odstotka.

Messi je s četrto zlato žogo prehitel tekmeca, s katerima si je doslej delil prvo mesto po številu nagrad. Ronaldo (1996, 1997, 2002) in Zinedine Zidane (1998, 2000, 2003) bosta odslej po rasti drobnemu, a po nogometnem znanju velikemu mojstru gledala v hrbet.

Čeprav je v zadnjih letih že navajen potovati v Zürich in prevzeti prestižno nagrado, je Messi spet pokazal, da se bolje znajde na travnatih zelenicah kot pa v soju žarometov na slavnostnih odrih. "Neverjetno je, da sem spet dobil to nagrado. Rad bi jo delil z vsemi soigralci iz Barcelone, še posebej z Andersom, ki je tukaj z mano. Zahvaljujem se vsem, prav tako mojim soigralcem v reprezentanci. Hvala tudi družini in sinu, ki je nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo," je bil v zahvalnem govoru kratek Messi, ki je lansko koledarsko leto končal z rekordnimi 91 zadetki v vseh uradnih tekmovanjih, kjer je nastopal bodisi z Barcelono bodisi z reprezentanco. Cristiano Ronaldo, ki je pred podelitvijo samozavestno pričakoval drugo lovoriko po letu 2008, je moral po razglasitvi rezultatov čestitati katalonskemu zvezdniku.



Večer je bil, vaj pri moškem nogometu, prepričljivo na strani Špancev ali španskega nogometa. Glavno nagrado je dobil igralec, ki nastopa za klub iz španske lige, ob njem sta bila druga kandidata prav tako iz klubov te lige; Španija je imela v idealni enajsterici šest svojih igralcev ter vseh 11 iz svojih klubov. Pravzaprav je bila svetovna enajsterica 2012 videti kot izbor najboljših španske lige oziroma Barcelone in Reala s kozmetičnim dodatkom Atletica. V postavi po izboru Fife in sindikata igralcev FIFpro so namreč španski vratar Iker Casillas (Real Madrid), branilci Brazilca Daniel Alves (Barcelona), Marcelo (Real Madrid), Španca Gerard Pique (Barcelona) in Sergio Ramos (Real Madrid), vezisti Španci Xabi Alonso (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona) in Xavi (Barcelona) ter napadalci Kolumbijec Radamel Falcao (Atletico), Argentinec Lionel Messi (Barcelona) in Portugalec Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Španska pa je tudi lovorika za trenerja leta. Prvič jo je dobil Vicente del Bosque, vodja moštva svetovnih in evropskih prvakov. V glasovanju je dobil 34,51 odstotka glasov in premagal, seveda, tekmeca iz Španije: Portugalca Joseja Mourinha iz Reala (20,49) in rojaka Josepa Guardiolo, nekdanjega stratega Barcelone (12,91).

Pri ženskem delu nogometnega večera pa so imele glavno besedo Američanke. Nagrado je prvič prejela Abby Wambach - Z ZDA je osvojila zlato olimpijsko medaljo -, druga je bila na koncu petkratna dobitnica lovorike Brazilka Marta, tretja pa še ena Američanka Alex Morgan. Nagrado za trenerko leta si je prislužila Švedinja Pia Sundhage, ki pa je selektorka ameriške reprezentance.