bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tina Maze, Peter Kauzer in smučarji skakalci so športniki leta

Deli na:
Tina Maze, Peter Kauzer in smučarji skakalci so športniki leta

Foto: Bobo

Alpska smučarka Tina Maze, kajakaš Peter Kauzer sta najboljša slovenska športnika leta 2011, med ekipami pa je najboljša slovenska reprezentanca v smučarskih skokih. Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je najboljše razglasilo na današnji tradicionalni prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Z neposrednim prenosom je prireditev Športnik leta 2011 prenašala TV Slovenija. Uro in pol pred tem je Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, v Vili Podrožnik sprejel najboljše športnike.

Tina Maze, ki je bila najboljša je bila že leta 2005, je drugič zapored najboljša športnica Slovenije. Mazejeva je v tradicionalni anketi DŠNS dobila 368 točk, druga je bila zdaj že tekmovalno upokojena smučarska tekačica Petra Majdič (204), tretja pa judoistka Urška Žolnir (72). Kauzer je prejel 287 točk, drugi je bil Primož Kozmus (186), tretji pa Bojan Tokič (104). Reprezentanca v smučarskih skokih je dobila 48 glasov, glasovalo pa je skupaj 134 članov DŠNS. V Hram slavnih slovenskih športnikov, ki bo zaživel prihodnje leto, uvrstili prva slovenska športnika, Leona Štuklja in Mira Cerarja, ki sta leta 2000 dobila največ glasov v glasovanju za športnika stoletja.

Miha Žibrat, ki je do leta 2010 desetletje uspešno vodil DŠNS, je dobil za svoje delo posebno zahvalo. Nagrade so podelili nekdanji vrhunski športniki, priznanja DŠNS za najboljše športnike je, tako kot vsa v več kot desetletju, izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez.

Športnik od otroštva do starosti je bila rdeča nit prireditve. Ta je bila zasnovana na scenografiji video zaslona, na katerih se bodo predvajale grafične animacije Andreja Intiharja z umetniškim imenom VJ Rasta. Vsa grafična animacija je bila tesno povezana z glasbeno opremo, ki jo pripravlja DJ JAMirko, oba pa sta na odru v živo med seboj mešala zvok in sliko.

Voditelj je bil Mito Trefalt, eden prvih športnih reporterjev TV Slovenija, dolgoletni voditelj in urednik številnih oddaj in voditelj javnih prireditev. Ob strani mu je stala atraktivna igralka Maja Martina Merljak, ki se je ukvarjala z bolj poljudnimi vsebinami in vprašanji o slovenskih športnikih. Eno točko so odplesali tudi plesalci plesne šole Bolero koreografa Matevža Česna. S točko, ki so jo predstavili, so v svoji mladinski sestavi osvojili naslov svetovnih prvakov.

DŠNS je prireditev Športnik leta 2011 v samostojni Sloveniji pripravilo 21., skupaj pa že 44. DŠNS jo je tudi letos organiziral z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, ministrstvom za šolstvo in šport RS, Uniturjem, Športno loterijo Slovenije tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v olimpijskem letu.