zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova v ponedeljek na pogovorih z ukrajinsko opozicijo

Deli na:
Merklova v ponedeljek na pogovorih z ukrajinsko opozicijo

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo v ponedeljek sestala z voditelji ukrajinske opozicije, med drugim z nekdanjim boksarskim prvakom in vodjo opozicijske stranke Udar Vitalijem Kličkom, na pogovorih o ukrajinski politični krizi, je danes sporočil tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert.

Merklova se bo prav tako sestala z Arsenijem Jacenjukom, proevropskim nekdanjim zunanjim ministrom iz stranke zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko.

"Obisk Klička in Jacenjuka kaže na močno željo nemške vlade po posredniški vlogi v tem konfliktu," je o srečanju za nemški časnik Bild dejal poslanec Elmar Brok iz vladajoče Krščansko demokratske unije (CDU). Bild sicer piše, da bo osrednja točka pogovorov zahteva opozicije o spremembi ukrajinske ustave.

Kličko in njegov brat Vladimir, ki je prav tako boksarski as, sta dolgo časa živela v Nemčiji in tekoče govorita nemščino. Zaradi športnih dosežkov sta bila zelo priljubljena tudi v Nemčiji.



Nemške oblasti so Kličkovemu prijatelju, ukrajinskemu opozicijskemu aktivistu Dmitru Bulatovu podelile vizum in mu ponudile zdravstveno oskrbo, potem ko so ga za zdaj še neznani napadalci ugrabili in brutalno mučili. Bulatov je že na poti proti Nemčiji, v soboto pa naj bi imel v Berlinu novinarsko konferenco.

Medtem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov okrcal Evropsko unijo, češ da želi razširiti območje svojega vpliva z vmešavanjem v težave Ukrajine. Njegov nemški kolega Frank-Walter Steinmeier je na obisku v Moskvi zanikal trditve o vmešavanju EU in zatrdil, da se v Ukrajini ne odvija geopolitična partija šaha.

Ukrajina je že od novembra lani v politični krizi, ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU v zameno za tesnejše vezi z Rusijo. Ta odločitev je sprožila silovite protivladne proteste po vsej državi.