stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova: Poiskati rešitev za Ciper je dolžnost evroobmočja

Deli na:
Merklova: Poiskati rešitev za Ciper je dolžnost evroobmočja

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zatrdila, da je dolžnost držav članic evroobmočja poiskati rešitev za Ciper, ki je v torek zavrnil načrt za prejetje finančne pomoči, ki vključuje uvedbo davka na bančne vloge. Merklova je to obžalovala, ponovila pa, da bi bilo bolje ne obdavčiti vlog do 100.000 evrov. S tem se strinja tudi Francija.

"Ciper je naš partner v območju evra, zaradi česar je naša dolžnost skupaj poiskati rešitev," je novinarjem v Berlinu dejala Merklova. Kot je dodala, obžaluje torkovo odločitev ciprskega parlamenta, jo pa "seveda spoštuje".

Sedaj je treba počakati na predloge, ki jih bo trojki posojilodajalcev - EU, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu - predstavil Ciper, je dejala. Ob tem je spomnila na stališče evroskupine, ki je ocenila, da bi bilo bolje ne obdavčiti vlog v ciprskih bankah, ki so nižje od 100.000 evrov.

Predlog dogovora, ki so ga v torek zavrnili ciprski poslanci, je namreč predvideval ničelno davčno stopnjo za vloge do 20.000 evrov, 6,75-odstotno davčno stopnjo za vsote med 20.000 in 100.000 evrov ter 9,9-odstotno stopnjo za vloge nad to vrednostjo.

Kljub temu bo Ciper moral rešiti težave svojega bančnega sektorja. Najpomembnejše je po njenih besedah, da država "v prihodnosti dobi vzdržen bančni sektor". Takšen kot je danes, namreč to ni, je poudarila in dodala, da mora tudi bančni sektor prispevati k vzdržnosti ciprskega dolga.

Tudi francoska vlada je danes spomnila, da je na nedavnem vrhu evroskupine zagovarjala stališče, da ne gre obdavčiti vlog nižjih od 100.000 evrov. Nasprotovanje Ciprčanov obdavčitvi manjših vlog pa je tiskovna predstavnica vlade Najat Vallaud Belkacem ocenila kot legitimno. Kot je še dejala, je bil načrt za pomoč Cipru, takšen kot ga je predstavila Nikozija, "napaka".